Is de waarde van uw woning gedaald?

Is de waarde van uw woning gedaald?

Is de waarde van uw woning gedaald?

Stel wij vragen u naar de waarde van uw woning. Grote kans dat u als eerste uw WOZ-waarde erbij pakt. Het is een goede eerste stap. Maar wist u dat er nog meer zaken belangrijk zijn om tot een bedrag te komen? Qualis-makelaar, Frits Wilbrink van Wilbrink & v.d. Vlugt Makelaars uit Lisse legt het uit.
 

Frits Wilbrink

 

Wat bepaalt de waarde van een woning?

“Ik zeg het vaak: ligging, ligging en ligging. De locatie verander je niet. Een woning zelf kun je naar je zin maken. Verder zijn de standaard zaken belangrijk: de staat van een woning, het aantal kamers, de indeling en of er veel vraag naar het type woning is.”


Hoe zit het met het energielabel? Dat lijkt steeds belangrijker te zijn.

“Klopt. De factor duurzaamheid speelt sinds eind 2021 een grotere rol. Dat geldt ook voor het hogere segment. Al schrikken kopers uit die groep niet zo snel van de hoge energieprijzen vergeleken met het lage en middensegment.”


Spelen luxe items een rol, zoals een zwembad, jacuzzi of sauna?

“Gek genoeg niet zo veel. Ze maken een woning iets duurder. Het is alleen niet zo dat we de kostprijs bij de waarde optellen. Zwembaden, sauna’s, maar ook de keuken of badkamer zijn smaakgevoelig. Wat de een fantastisch vindt, vindt de ander niet belangrijk. Zaken die de woningwaarde hoger laten uitvallen, zijn bijvoorbeeld de indelingen van een huis en tuin. Mensen hebben door corona meer aandacht gekregen voor het huis. De wensenlijst is veranderd. Ze hechten meer waarde aan werk- of speelkamers en de aanleg van een tuin. Verder kijken kopers ook naar de aanwezigheid van (internationale) scholen en hoe dichtbij de uitvalswegen zijn.”


Hoe bepalen jullie uiteindelijk de waarde van een huis?

“We kijken natuurlijk naar het vergelijkbare aanbod in de buurt. Althans, in zoverre dat kan. In het hoge segment heb je al gauw te maken met unieke objecten. We vergelijken prijzen per vierkante meter en kubieke meter. Ook bekijken we het kadaster, checken we de WOZ-waarde van andere panden en raadplegen we het NVM-uitwisselingsysteem. Uiteindelijk heeft de ervaring van de makelaar de meeste invloed. Die moet weten wat de markt doet.”


Leg eens uit.

“Ieder segment vraagt om een andere aanpak. Daarom zeg ik ook altijd tegen potentiële verkopers dat ze niet de goedkoopste makelaar moeten kiezen. Of de makelaar die een enorme vraagprijs noemt. Ik zeg altijd dat er een groot verschil is tussen te koop zetten en verkopen. Daarbij is het netwerk en de kwaliteit van de dienstverlening belangrijk. Het kiezen van een makelaar is net als het verkopen van een Rolls Royce of Fiat. Je verkoopt je Rolls Royce niet bij de Fiat-dealer en andersom.”


Bent u benieuwd naar de waarde van uw woning?

Ja, ik wil deskundig advies van de Qualis-makelaar in mijn regio. 

 

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine