Verkoop

Kopen in Spanje

Overweegt u een huis in Spanje te kopen? Qualis International Realty is thuis in de Spaanse vastgoedmarkt. Laat u vakkundig begeleiden door onze lokale experts. Zodat u zonder zorgen kunt uitzien naar uw aankoop onder de Spaanse zon.

Vrijblijvend advies

contentblock

Spanje: dé ideale plek

Of u nu een appartement zoekt voor uzelf of een woning om tijd te spenderen met uw familie, een second home in Spanje is hiervoor dé ideale plek. Met kilometers aan stranden, veel zonneschijn, een fantastische cultuur en gastronomie, lage huizenprijzen en relatief dichtbij Nederland, is Spanje zeer aantrekkelijk voor Nederlanders die willen investeren in buitenlands vastgoed. 

Het aanschaffen van een tweede woning doet u niet binnen één dag. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

contentblock

AANKOOPkosten

Bij de aankoop van een woning in het buitenland moet u rekening houden met diverse kostenposten. Naast de aankoopprijs zijn er additionele uitgaves. In Spanje kunt u uitgaan van gemiddeld zo'n 13 % van de aankoopprijs. 

Dit omvat 4 tot 10 % overdrachtsbelasting (per regio in hoogte variërend en berekend o.b.v. de verkoopprijs in de eigendomsakte of de referentiewaarde*), notariskosten, vastgoedregistratie en eventuele advocaatkosten. 
Betreft het een nieuwbouwproject? Dan geldt 10 % btw, en tussen 0,5-1,5 % IAJD belasting.

Het is ook mogelijk om via een BV (SL in Spanje) een woning in Spanje te kopen.

* Referentiewaarde is relatief nieuw binnen de Spaanse wet. Het verschil tussen de kadastrale waarde en de referentiewaarde is dat deze laatste wordt gebruikt om de marktwaarde van het onroerend goed te schatten op basis van de gegevens van het vastgoedkadaster en dat deze de minimale referentie vertegenwoordigt waarmee belastingen moeten worden betaald bij aankoop of erven (ITP, IAJD).

contentblock

Belastingdienst

Door het dubbelbelastingverdrag tussen Spanje en Nederland hoeft u enkel belastingen te betalen in Spanje. Toch moet u niet vergeten uw woning aan te geven bij de Belastingdienst in Nederland. Hier wordt de waarde van uw Spaanse woning belast in box 3, u krijgt dan wel een vermindering van box 3-belasting. Die vermindering is afhankelijk van de samenstelling van uw vermogen.

De waarde van uw Spaanse woning voor box 3 wordt overigens niet bepaald door een WOZ-waarde, zoals in Nederland. De Belastingdienst kijkt naar de ‘waarde van de woning in het economisch verkeer’. De verkoopwaarde dus. Als peildatum geldt de waarde van 1 januari van het jaar van de aangifte. De in Spanje door de gemeentes gehanteerde 'valor catastral' (kadastrale waarde) mag niet als uitgangspunt worden genomen. Die staat vaak te ver af van de werkelijke waarde. 

contentblock

WAARDESTIJGING OF -DALING VAN UW WONING

Natuurlijk hoopt u dat uw woning door de jaren heen in waarde stijgt. Investeren in vastgoed wordt vaak pas echt interessant als u dit voor de lange termijn doet, denk hierbij aan tien jaar of meer. Mocht u na één of twee jaar besluiten dat een vakantiewoning in Spanje toch niks voor u is, dan kunt u verlies lijden bij de verkoop.

Nieuwbouw
Bij nieuwbouw gelden vaak andere regels. Wanneer u ‘op plan’ koopt, dus vanaf papier, voor de start van de daadwerkelijke bouw, kan het na twee, drie jaar al interessant zijn om te verkopen. Na oplevering van uw woning stijgen de prijzen gemiddeld met 10 tot 30 %.

contentblock

BOUWGARANTIES VOOR NIEUWBOUWWONINGEN IN SPANJE

Als eigenaar van een nieuwbouwwoning in Spanje heeft u recht op wettelijke garanties. Ze bieden u bescherming tegen mogelijk financiële schade veroorzaakt door constructiefouten en defecten aan uw nieuwe woning. 

contentblock

Verhuren?

Bij de aankoop van een vakantiehuis in Spanje kan de verhuur ervan een aantrekkelijke optie zijn om de kosten te dekken en wellicht winst te behalen. Echter, dit brengt ook extra verantwoordelijkheden zoals onderhoud, schoonmaak en beheer met zich mee. Wij helpen u te bepalen of het verhuren van een Spaanse woning na aankoop voor u de juiste keuze is. 

contentblock

DIT doet Qualis voor u

Heeft u al een woning op het oog of kunt u wel wat hulp gebruiken? Qualis helpt u kosteloos met uw nieuwe avontuur zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Onze makelaars zijn lokale experts die het aan- of verkoopproces als geen ander kennen. Ook spreken ze de taal, zijn ze op de hoogte van lokale wet- en regelgeving én van het nieuwste aanbod.

Bekijk hier een greep uit ons Spaanse woningaanbod. Mocht uw droomwoning hier niet tussen staan, vertel ons uw wensen en we gaan kosteloos voor u op pad. En desgewenst nemen we u geheel vrijblijvend mee op bezichtigingstour.

Contact formulier

Contact opnemen

Heeft u vragen over het kopen van een huis in Spanje? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Bedankt voor uw aanvraag.

Bekijk als eerste ons nieuwste woningaanbod, ook in stille verkoop!
Maak nu een account aan

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of u een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat u heeft ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Gegevens
recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms