Vrijstaande woningen winnen aan populariteit

Vrijstaande woningen winnen aan populariteit

Vrijstaande woningen winnen aan populariteit

In het eerste kwartaal van 2024 wonnen vrijstaande woningen aan populariteit. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er 10% meer vrijstaande woningen verkocht, blijkt uit nieuwe woningmarktcijfers van makelaarsvereniging NVM.

  • 10% meer verkopen van vrijstaande woningen dan vorig jaar.
  • Verkoopprijzen 8% hoger.
  • De gemiddelde verkoopprijs is € 628.000. 
  • De vrijstaande woning maakt 14% uit van alle woningverkopen in Nederland.


Prijsstijging

Vrijstaande woningen maken 14% uit van alle woningverkopen in ons land, in het eerste kwartaal van 2024. Meer vrijstaande woningen die al langer te koop stonden, vonden een nieuwe eigenaar. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning is € 628.000,-, dat is 8% meer dan een jaar geleden.
 

Verkooptijd

De gemiddelde verkooptijd van alle woningtypen is in het 1e kwartaal van 2024 iets gestegen, van 30 naar 34 dagen. Dat is overigens in een 1e kwartaal van het jaar niets bijzonders, de verkooptijden lopen dan altijd iets op. Over de langere termijn gezien dalen de verkooptijden. Vergeleken met een jaar eerder gaat de verkoop van een woning gemiddeld een week sneller. Tussenwoningen verkopen dit kwartaal gemiddeld binnen 25 dagen, hoekwoningen en appartementen in 28 en 29 dagen en 2-onder-1-kapwoningen in 32 dagen.


Andere verkoopdynamiek

Vrijstaande woningen kennen een andere verkoopdynamiek. Niet alleen gaat de verkoop van dit type woning altijd al een stuk langzamer. De verkooptijd verloopt ook langzamer dan een jaar geleden: een stijging van 62 naar 66 dagen. Het is niet zo dat vrijstaande woningen minder populair zijn geworden. Sterker nog, in vergelijking met een jaar eerder zijn er in het eerste kwartaal 2024 10% meer vrijstaande woningen verkocht.

Wat meespeelt, is dat er meer vrijstaande woningen worden verkocht die al langere tijd in aanbod stonden. Vergeleken met een jaar eerder zijn er landelijk zeven keer zoveel vrijstaande woningen verkocht die langer dan een jaar te koop stonden. In het eerste kwartaal 2024 zijn nu ongeveer evenveel woningen verkocht als vorig jaar die korter dan een jaar in aanbod stonden. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde verkooptijd van vrijstaande woningen de afgelopen periode steeg.


Prijsrange

De prijsrange van vrijstaande woningen is groot. In het eerste kwartaal van 2024 ging de goedkoopste vrijstaande woning, een bungalow in Middelbeers, voor € 95.000,- van de hand terwijl voor de duurste vrijstaande woning, een villa in Bussum, € 6.300.000,- werd betaald. 


Uw opbrengst

Bent u benieuwd wat deze landelijke trends en cijfers voor uw persoonlijke situatie betekenen? Hoe u de huidige markt nog beter in uw voordeel kan laten werken? Voor deskundig advies neemt u contact op met de Qualis-makelaar in uw regio. 

Vrijblijvend advies  

 

 

 

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine