Verplichte verzekeringen voor huiseigenaren

Verplichte verzekeringen voor huiseigenaren

Verplichte verzekeringen voor huiseigenaren

Als huiseigenaar wilt u natuurlijk dat uw eigendommen goed verzekerd zijn. Qualis zet de belangrijkste verzekeringen in relatie tot wonen voor u op een rij:

 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) dekt schade aan zaken die aan uw woning vastzitten en niet meeverhuizen bij een verkoop. Denk aan leidingen, de keuken, zonnepanelen etc.. De schade wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm, water of inbraak. Bij het afsluiten van een hypotheek is een opstalverzekering meestal verplicht, omdat uw huis het onderpand is.

Herbouwwaarde
De hypotheekverstrekker stelt de opstalverzekering dus verplicht. Met deze verzekering heeft de verstrekker de zekerheid dat u uw hypotheek kunt terugbetalen in geval van schade. Een belangrijk onderdeel van de opstalverzekering is de herbouwwaarde van uw huis. Dit is een financiële schatting van de kosten die nodig zouden zijn om een constructie volledig opnieuw te bouwen. Uw aanbieder heeft ‘m nodig om de hoogte van de verzekeringspremie vast te stellen. Het verschilt per verzekeraar hoe de herbouwwaarde wordt berekend. Soms is een vast bedrag verzekerd, de andere keer moet u de waarde zelf berekenen en is het slim een expert in te schakelen. Wat de manier ook is, het is verstandig om te controleren of het bedrag voor uw huis voldoende is. 

Tip
Zeker in de coronaperiode zijn we massaal gaan (ver)bouwen. Dit en de gestegen materiaal- en loonkosten in de bouw, kan zomaar invloed hebben op de herbouwwaarde van uw woning. Het is daarom verstandig om na een verbouwing uw verzekeringen erbij te pakken. Onderzoek of u iets moet aanpassen. Zo voorkomt u dat u onderverzekerd bent.

 

Inboedelverzekering

Deze verzekering dekt schade aan persoonlijke eigendommen in uw woning. Het gaat om alle spullen die niet in huis vastzitten, zoals meubels, audioapparatuur enz.. Ook uw keukengerei is verzekerd via de inboedelverzekering, maar uw keuken valt er dan weer niet onder.
Het is aan te raden om zowel uw opstalverzekering als inboedelverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Zo ontstaat er bij schade geen discussie over welke verzekeraar wat dient uit te keren.

 

Aanvullende opties opstal- en inboedelverzekering

U hebt de mogelijkheid om extra dekking toe te voegen aan uw opstal- en inboedelverzekering:

  • Overweeg een glasverzekering als uw huis bijvoorbeeld glas-in-loodramen heeft of veel grote ramen.
  • Indien u waardevolle schilderijen, sieraden of horloges bezit, is een kostbaarhedenverzekering iets om te overwegen.
  • Voor kostbare bezittingen die u vaak buitenshuis meeneemt, zoals een laptop, kunt u overwegen een buitenhuisverzekering af te sluiten.

 

Optionele verzekeringen
 

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Tot een paar jaar geleden was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te nemen bij het afsluiten van uw hypotheek. Dat hoeft niet meer. Toch kan een ORV slim zijn. Met deze verzekering dekt u het financiële risico dat ontstaat bij uw overlijden gedurende de looptijd van de polis. Mocht u overlijden, dan zorgt de verzekering voor een uitkering aan uw nabestaanden. Die uitkering helpt hen bij het betalen van bijvoorbeeld de hypotheek.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Hiermee bent u gedekt voor schade die u per ongeluk aanbrengt aan de eigendommen van anderen of als u iemand per ongeluk verwondt. Sommige schades zijn uitgesloten van uw verzekering en worden niet vergoed. Denk dan aan opzettelijke schades of schades die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig.

 

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering biedt juridische hulp bij conflicten, bijvoorbeeld met een aannemer of bij een burenruzie. Als u een rechtsbijstandverzekering afsluit, kunt u vaak kiezen voor verschillende dekkingen: consument, inkomen, wonen en verkeer.

 

Woonlastenverzekering

Deze verzekering biedt dekking als u door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid uw hypotheek niet meer kunt betalen.

 

Periodieke controle

Zorg ervoor dat u periodiek controleert of uw eigendommen en uw huis nog steeds adequaat zijn verzekerd. Als er wijzigingen in uw persoonlijke situatie optreden, is het altijd verstandig om te controleren of uw verzekeringen nog steeds aansluiten bij uw nieuwe situatie.

 

 

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine