Ontwikkeling huizenprijzen 2023

Ontwikkeling huizenprijzen 2023

Ontwikkeling huizenprijzen 2023

‘De schaarste in de woningmarkt heeft een remmende werking op de huidige prijsdaling’

De stijgende hypotheekrente, een torenhoge inflatie en dalende huizenprijzen. De huidige economische tijd brengt veel onzekerheid met zich mee. Ook in de huizenmarkt. Want is het verstandig om nu te verhuizen? Kees Rigter van Rigter Makelaars in Baarn en commercieel directeur van Qualis geeft zijn visie.

 

Kees, vertel eens. Is het in de huidige tijd slim om een woning te verkopen of aan te kopen?

‘Daar is geen duidelijke ja of nee op te antwoorden. Het hangt van veel factoren af. Doorgaans wil je bij een dalende markt eerst je woning verkopen en dan pas kopen. Bij een stijgende markt is het omgekeerde slim. In de huidige markt is het niet zo zwart-wit.

Het is verstandig te kijken of mensen een courante woning hebben, een huis waar veel animo voor is. Een goede makelaar kan die courantheid goed inschatten. Doorgaans verkopen we deze woningen nog altijd snel. Bij deze woningen raad ik verkopers aan eerst een ander huis te kopen en dan pas de eigen woning te verkopen. Zeker als de beoogde nieuwe woning niet gemakkelijk te vinden is. Voor een huis met een ‘zwak punt’, bijvoorbeeld bij een druk kruispunt of naast het spoor, kan het raadzaam zijn eerst te verkopen en dan pas te kopen. Omdat elke situatie weer verschillend is, blijft het advies van de makelaar maatwerk.’

 

Als we verschillende banken moeten geloven dalen de huizenprijzen de komende jaren hard. Dalingen van 3 tot 6 procent worden genoemd. Wat is jouw mening hierover?

‘Ik houd er niet van als ze met cijfers gooien. Als makelaar sta ik met beide voeten in de markt, dichterbij kan niet. Het hangt per regio, type woning, bouwjaar, duurzaamheidslabel af wat de prijzen doen.

Ook de hypotheekrente, het consumentenvertrouwen, de inflatie, wat er in de wereld allemaal gebeurt, spelen een rol. Je kunt daarom niet één percentage noemen, want er bestaat geen gemiddeld huis. Net zoals er geen gemiddelde Nederlander bestaat.’

 
Hoe zie jij de komende jaren dan?

‘Ik vind het reëel om van een prijsdaling uit te gaan. Maar de schaarste in de woningmarkt heeft daar een remmende werking op. De vraag blijft daardoor hoger dan het aanbod.

In het hogere segment zijn de prijzen meer conjunctuurgevoelig. De nood om te verhuizen is minder hoog en huiseigenaren kunnen de verkoop- en aankoopplannen gemakkelijker een of meerdere jaren uitstellen.

Ook in het hogere segment verkopen we nog steeds voor goede prijzen. Het aantal kijkers ligt weliswaar minder hoog, maar degenen die bezichtigen, hebben serieuze interesse. Het blijkt ook dat de kopers en verkopers in dit segment minder gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen.’

 

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt geworden na de torenhoge gasprijzen van deze winter. Welke trends merk jij nog meer op?

‘Duurzaamheid staat inderdaad hoog op de wensenlijst van kopers. Woningen die minder duurzaam zijn, blijven aantrekkelijk wanneer dit vertaald is in een reële vraagprijs. Kopers kunnen de verduurzaming dan zelf organiseren met gebruik van de modernste materialen en technieken. Ze combineren de verduurzaming soms met een verbouwing of uitbreiding van de woning. 

Niet iedereen heeft zin in zo’n verbouwing. Ik zie ook dat een deel van de kopers liever 1,5 ton meer voor een huis betalen dat ‘af’ is dan dat ze 1 ton investeren om een huis duurzaam en naar hun smaak te maken. Aannemers die ik spreek, merken dit ook. De agenda’s voor de tweede helft van het jaar zitten minder vol. 

Een ander positieve ontwikkeling is het effect van thuiswerken op de huizenmarkt. Hybride werken is de nieuwe standaard. Daardoor worden de prijsverschillen met de afgelegen gebieden kleiner. Mensen vinden het prima om bijvoorbeeld twee keer per week 40 minuten naar het werk te rijden, en de rest thuis aan de slag te gaan. Ik verwacht dat deze ontwikkeling ook de komende jaren zal doorzetten.’

Twijfelt u aan kopen of verkopen?  Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze Qualis specialisten.

Vrijblijvend advies

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine