Gemeenten met hoogste WOZ in 2023

Gemeenten met hoogste WOZ in 2023

Gemeenten met hoogste WOZ in 2023

Top 10 gemeenten met hoogste gemiddelde WOZ

Hogere huizenprijzen in de afgelopen jaren zorgen voor een hogere WOZ-waarde in 2023. Dit zijn de gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ:

 

5 vragen over de Waardering Onroerende Zaken

Ieder jaar ploft er aan het begin van het jaar weer een envelop van de gemeente op de mat. U krijgt dan te horen wat de WOZ-waarde van uw woning is. Die bepaalt hoeveel belasting u moet betalen. Maar hoe komt deze tot stand? We beantwoorden 5 vragen over de WOZ.

 

1. Wat is de WOZ-waarde?

De Wet Waardering Onroerende Zaken bestaat alweer sinds 1997. Hij wordt gebruikt om de waarde vast te stellen van onroerend goed. Gemeentes zijn verantwoordelijk hiervoor. Zij zijn de uitvoerders van de wet. Gemeentes zetten een onafhankelijke taxateur in om tot een waardebepaling te komen. Die persoon kijkt onder andere naar de gegevens over de grond en een gebouw: het bouwjaar, type woning, ligging enzovoorts. Een hypotheek of erfpacht spelen geen rol. Verder bezoekt de taxateur enkele vergelijkbare woningen die zijn verkocht rond de waardepeildatum van 1 januari van het vorige jaar. De taxateur bekijkt niet iedere woning in een gemeente. Met behulp van een computermodel worden andere panden gewaardeerd. De gemeente houdt rekening met verschillen in bijvoorbeeld de ligging en het aantal vierkante meters van het pand. En komt tot slot tot een WOZ-waarde.

 

2. Welke belastingen zijn afhankelijk van de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van uw huis heeft invloed op meerdere belastingen. U kunt dan denken aan de onroerendezaakbelasting (OZB), de watersysteemheffing en de afvalstoffenheffing. Maar de waarde heeft ook effect op de inkomstenbelasting via het eigenwoningforfait (Box 1), de inkomstenbelasting via de vermogensrendementsheffing (Box 3), de schenk- en erfbelasting en de vennootschapsbelasting.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de WOZ-waarde van uw woning is, hoe meer belasting u betaalt. Veel gemeenten compenseren de gestegen woningwaarde met een verlaging van het belastingtarief. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis. De WOZ-waarde gaat gemiddeld met 17 procent omhoog, maar de gemiddelde woonlasten stijgen met 3,7 procent. De OZB gaat gemiddeld met 5,1 procent omhoog.

 

3. Wat heeft de WOZ de afgelopen jaren gedaan?

De gemiddelde landelijke WOZ-waarde steeg dit jaar dus met 17 procent. En dat terwijl een jaar eerder de toename al 10 procent was. De stijging is niet heel verrassend. Op 1 januari 2022, de peildatum van de WOZ, lagen de verkoopprijzen van huizen een stuk hoger dan voorgaande jaren. Inwoners van Renswoude kregen dit jaar de hoogste stijging voor hun kiezen, 28,6 procent meer dan in 2022. Lelystad (27,3 procent) en Rheden (26,3 procent) volgen op de respectievelijke tweede en derde plek.

De drie gemeentes met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde in Nederland zijn Bloemendaal, Laren en Blaricum. Met € 939.330,- heeft Bloemendaal de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van Nederland. Het dorp in Noord-Holland wordt gevolgd door Laren (€ 910.906,-) en Blaricum (€ 865.100,-).

 

4. Is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde?

Zeker. Wie het niet eens is met de WOZ -waarde kan gratis bezwaar maken. Dat moet u bij uw gemeente doen, binnen zes weken nadat u de WOZ-schikking heeft ontvangen. Komt u er met uw gemeente niet uit, dan kunt u naar de bestuursrechter. Vorig jaar maakten Nederlanders voor maar liefst 250.000 woningen bezwaar, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Voor het onderzoek analyseerde het bedrijf de data van de CBS, COELO en de Waarderingskamer.

In Limburg maakten inwoners het vaakst bezwaar: voor een op de zeventien woningen gebeurde dat. Van de dertien gemeentes die in de top tien staan, komen er maar liefst zeven uit Limburg. Saillant detail: Bloemendaal staat op plek tien met 8 procent van de huiseigenaren die een andere WOZ-waarde wilden.

Door de forse stijging van de WOZ-waarde worden dit jaar aanzienlijk meer bezwaren verwacht dan in het afgelopen jaar.

 

5. Wat zijn de voordelen van een hoge WOZ-waarde?

Een hoge WOZ-waarde betekent in de meeste situaties hogere kosten. In bepaalde gevallen kan een hoge WOZ-waarde ook voordelen hebben:

Als u uw huis wil verkopen dan kan een hoge WOZ-waarde betekenen dat uw woning op een gewilde locatie staat en in een goede staat verkeert. Potentiële kopers kunnen op basis van de waarde een goed openingsbod doen. 

Tot slot: door een hoge WOZ-waarde kunt u minder hypotheekrente gaan betalen. Banken rekenen namelijk bovenop de rente nog een zogenoemde risico-opslag. U kunt in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ-waarde van uw huis is gestegen. De kans dat u de lening niet meer kunt terugbetalen, is namelijk een stuk kleiner geworden. Het is daarom niet verkeerd dit na te vragen bij uw bank.

 

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine