Forse toename aantal miljoenenwoningen in Nederland

Forse toename aantal miljoenenwoningen in Nederland

Forse toename aantal miljoenenwoningen in Nederland

Opnieuw steeg het aantal huizen met een prijskaartje van 1 miljoen euro en meer. Nederland telt tegenwoordig bijna 200 duizend miljoenenwoningen. Ter vergelijking: in 2013 waren dit er 14 duizend. 

Afgelopen jaar nam het aantal miljoenenwoningen toe met ruim 13 procent ten opzichte van 2021, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Calcasa. Een jaar eerder lag die groei zelfs op 80 procent.

 

Ontwikkeling aantal miljoenenwoningen

In 2022 kwamen er meer dan 23 duizend miljoenenwoningen bij: 195 duizend in totaal, tegenover een totaal van 14 duizend in 2013. In absolute aantallen is met name de stijging in het afgelopen decennium significant te noemen. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het aantal miljoenenwoningen in de afgelopen 15 jaar.

Gemiddelde waarde daalt

Aan het einde van 2022 vormden miljoenenwoningen ongeveer 4,3 procent van het totale aantal koopwoningen in Nederland. De gemiddelde waarde daalde wel iets: van 1,4 miljoen naar 1,35 miljoen euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter ging van 6.800 euro naar 6.600 euro.

 

Stijgende lasten

Calcasa zag een algehele stijging van de vaste lasten voor eigenaren van een miljoenenwoning. Zo liep de gemiddelde Onroerendezaakbelasting (OZB) op van 750 euro naar 850 euro. Ook de energiekosten stegen flink. Huiseigenaren waren gemiddeld op jaarbasis 7.250 euro kwijt aan gas en elektriciteit. Een jaar eerder was dat nog ruim de helft (!) minder: 3.300 euro.

 

40.000 euro per jaar

In totaal zijn huiseigenaren tegenwoordig zo’n 40.000 euro kwijt aan verschillende kosten. Naast de OZB en energiekosten zijn er ook hypotheeklasten, uitgaven voor onderhoud, eigenwoningforfait en verzekeringen. Ter vergelijking: een eigenaar van een niet-miljoenenwoning betaalt gemiddeld 14.000 euro per jaar.

 

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine