Kan het nóg beter?
Tekst: Jan Rooderkerk
Foto's : Arjan de Lange
Voor Qualis Lifestyle magazine bezoeken we iedere editie een top restaurant. Dit keer lieten we ons verrassen door tweesterrenrestaurant GEM. in Gemert.
Halverwege onze lunch bij GEM. zeiden fotograaf Arjan de Lange en ik tegen elkaar: 'Wat moeten we nou voor volgend jaar? Beter kan toch niet?' Daar vinden we uiteraard een oplossing voor. Eerst even 45 jaar terug in de tijd. De introductie van een vernieuwde Fiat in Italië toen de budgetten nog onbeperkt waren, met een lunch in Montalcino bij Ristorante Il Pozzo. Het had een Michelinster maar was feitelijk een trattoria waar we in de kelder gesmolten kaas met witte truffel aten. Een van de meest memorabele lunches van mijn leven. Tot nu, bij GEM., het nieuwe restaurant van SVH Meesterkok Soenil Bahadoer.
Soenil Bahadoer
WINACTIE
Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder culinair genieten kan zijn? Doe mee aan onze winactie (onderaan deze pagina) en maak kans op een exclusief diner voor twee in tweesterrenrestaurant GEM. in Gemert. Een volledig verzorgde avond, op topniveau.
Michelinsterren
Het bijzondere van onze restaurantbezoeken is dat chefs ruim aandacht krijgen in een van de mooiste magazines van ons land, maar ons toch soms met een rammelende maag laten vertrekken. Daar was nu absoluut geen sprake van. Dat overkwam ons al eerder. Een jaar geleden rond deze tijd bezochten we Inter Scaldis in Kruiningen, zonder sterren toen door wisseling van de chef maar met de ambitie om snel weer tot de absolute top van ons land te behoren. De gastvrijheid was er geweldig, de lunch ook. Kort erna werd Inter Scaldis door Michelin weer onderscheiden met twee sterren. Gezien onze ervaringen verwachten wij dat eenzelfde situatie ook voor GEM. in het verschiet ligt.
Verfijnd
De jonge vrouwelijke sommelier die ons destijds bij Inter Scaldis bediende is sinds kort mede-eigenaar van het pand in Nuenen, waar De Lindenhof gevestigd was en waar Soenil Bahadoer tot voor kort twee sterren bijeen kookte. Restaurant Bouchot gaat het heten; het kwam te koop omdat eigenaar Bahadoer na 30 jaar De Lindehof een nieuwe uitdaging koos, in het nabije Gemert. Daar werd 'het kasteel' gekocht door relatie Bas van de Laar die er een luxueus Curio Collection by Hilton hotel introduceert (open in 2026) en die Soenil na jaren wist te overtuigen van de mogelijkheden van het poortgebouw. Er gingen al geruime tijd geruchten dat deze inmiddels 58 jaar jonge Meesterkok een nieuwe uitdaging wilde en die heeft hij nu dus. GEM. is meteen het waarschijnlijk mooiste restaurant in ons land, bijna on-Nederlands verfijnd. Het poortgebouw werd vormgegeven onder regie van Piet Boon; resultaat is een smaakvolle vereniging van historie en design. Er is valet parking voor de gasten, er zijn twee enorme groenten- en bloementuinen waar je wordt ontvangen met champagne of huisgemaakte ijsthee van versgeoogste kruiden uit diezelfde tuin; het restaurant heeft een bijzondere entresol met fraaie verlichting en 35 couverts, een prachtige wijnkamer die beveiligd is met de modernste biometrie, een toiletkelder zo mooi dat je er nauwelijks gebruik van durft te maken, superdun kristallen glasservies en voor elk gerecht nieuw bestek van Christofle in uiteenlopende kleuren. Plus een glazen pand in de tuin met vier suites waar restaurantbezoekers kunnen blijven slapen en ontbijten op GEM.-niveau. Geen croissantje, maar blini's met kaviaar.... Je bent met z'n tweeën met wijn erbij al snel 1.000 euro kwijt en je kunt dat met bijzondere wijn gemakkelijk vertienvoudigen. Maar wat een kwaliteit en beleving!
Nog beter
Omdat volgens het reglement van Michelin sterren aan een restaurant worden toegekend en niet aan de chef raakte Bahadoer zijn twee sterren bij de verkoop van De Lindehof kwijt, maar die heeft hij ongetwijfeld in recordtijd terug. Want GEM. is in elk opzicht in alles nog beter en mooier. Dat hij daarvan volledig overtuigd is en voor nuchtere Nederlanders wellicht soms wat naast zijn schoenen loopt, zij hem vergeven; hij heeft iets heel bijzonders gepresteerd en je moet hem zien als een artiest van wereldniveau.
Hij is ook heel duidelijk over de samenwerking met Hilton. "Wij zijn en blijven volledig zelfstandig", zegt hij nadrukkelijk. "Natuurlijk is het fijn dat er straks meer gasten bij Curio kunnen blijven overnachten dan in onze huidige suites en dat gasten van het hotel bij ons kunnen eten. Wij gaan er ook de bar doen, een high-end Dom Pérignon champagnebar. De top van de markt hoort gewoon bij ons, ik ben ook 'brand ambassador' van Range Rover. Mensen komen hier omdat ze echt van alles het allerbeste willen. Dat hebben wij kunnen realiseren."
Op dit niveau heb je veel prachtzaken. Maar GEM. moet alles kunnen overtreffen, qua locatie, inrichting, service, eten en smaken. Bahadoer vervolgt: "Dat was ook de eis. GEM. is een afkorting van Gemert maar ook Engels voor 'juweel'. En een juweel is het. Wat ik bij De Lindehof door onder andere ruimtegebrek niet kon, het creëren van een echte beleving voor elke gast, kan hier wel. Dat is geweldig. Weet je, ik had ook kunnen verkopen en een paar jaar kunnen stoppen. Maar dat zit niet in mijn aard. Tijdens vakantie of een mooie reis wil ik na enkele weken weer aan de slag. Zoals ik vaker zeg: ik heb altijd de trap genomen, nooit de lift. Dit is echt de kroon op mijn werk."
Vol
De gasten van GEM. komen uit heel Europa, vertelt hij. De zaak met zo'n twintig collega's loopt als een goed geoliede machine, waarbij hij veelal alleen tussendoor proeft, stimuleert, aandacht aan de gasten besteedt en zelden hoeft in te grijpen. Bijna elke gast begint met een glas champagne. Dom Pérignon of een alternatief zoals een Blanc de Blancs. Ook met de wijnen kun je het zo gek maken als je wilt: er is uiteraard een wijnarrangement waarbij de sommelier uiterst capabel adviseert (110 euro voor de zes gangen) maar ook een prestige arrangement (€ 225,- p.p.) en uiteraard de mogelijkheid om zelf te kiezen. In de kelders liggen flessen die voor normale stervelingen onbetaalbaar zijn. Dit moet de droom zijn van elke wijnconnaisseur...
Dat GEM. elke avond en ook bij veel lunches al vol zit, zegt alles over de reputatie van Soenil Bahadoer. Knap van de eerste en enige Meesterkok in ons land die - zeker in het licht van die tijd - furore maakte door op eigenzinnige wijze de gastronomie te verrijken en veroveren met zijn uitgesproken keuken; een hommage aan zijn roots. Michelin moest daar destijds wel even aan wennen: de eerste ster kwam pas in 2004, de tweede in 2015. Inmiddels zijn er veel meer zaken met uitgesproken kruidenmengsels als vadouvan en smaken uit het Caribisch gebied.
Blaadje sla
Lunch en diner beginnen er met een amuse van een ogenschijnlijk simpel blaadje sla met wat bloemetjes dat meteen voor een smaakexplosie zorgt. Deze amuse wordt gepresenteerd in de historische tuin, als een onderdeel van de beleving. Dat zet de toon. De keuken kookt één menu van zes gangen, al dan niet vegetarisch. De ingrediënten van het gewone menu zijn even kostelijk als kostbaar: langoustine, tarbot, kreeft, lam en foie gras en de porties zijn zodanig dat niemand zal vertrekken met honger. Geen nouvelle cuisine met mini-hapjes dus, wel Frans maar met uitgesproken smaken die echt uniek zijn voor de keuken van Bahadoer. “Weet je”, zegt hij, “ik heb alles van huis uit meegekregen. Ik heb smaken die je nergens vindt. De westerse keuken, de Surinaamse, passie. Mensen komen hier heel bewust voor mijn keuken en het totaalplaatje is serieus beter dan in De Lindehof. Dat komt door de omgeving, de entourage. Echt lekker eten is niet alleen een kwestie van de ingrediënten op je bord, het is de combinatie van alles er omheen. Dit hier geeft daar echt een nieuwe dimensie aan."

Annu
Een jaar of zeven geleden ontmoette Bahadoer in Rotterdam zijn huidige partner. Inmiddels werkt zij, Annu Bachu, als gastvrouw in het restaurant en ook dat geeft een extra dimensie aan de beleving bij GEM. "Ze is een fantastische gastvrouw die zowel mij als het restaurant versterkt", zegt hij trots. Dat is mooi, want Soenil werkt 16/17 uur per dag en dan heb je een partner nodig die dat begrijpt en accepteert. "Mensen realiseren zich niet altijd dat ik op mijn 15e begonnen ben en elke dag keihard werkte. Dan kun je inkakken of je hebt dagelijks nog zin om gas te geven. Ik behoor tot die laatste categorie. Dat moet je maar willen, maar ik ga nog wel even door zo. Misschien ben ik wel een soort wegbereider geweest. Als je nu in Azië of Japan ziet wat daar gebeurt met topzaken, dat is echt uitermate inspirerend. Voor mij was het destijds een heel probleem om in dit vak aan het werk te komen. De wereld is gelukkig wat dat betreft sterk veranderd." Inderdaad, en daardoor hebben we er nu met GEM. een toprestaurant bij waar werkelijk alles klopt! Met een chef die zoals hij zelf zegt nooit stopt en in het harnas wil sterven. Daar moet Soenil Bahadoer echter nog maar even mee wachten....
Winnen
Geniet u binnenkort van de smaken van GEM.? Doe dan mee aan deze fantastische winactie en maak kans op een exclusief 6-gangen diner voor 2 personen, met champagne vooraf, een bijpassend wijnarrangement, koffieservice, tafelwater en friandises. Vul onderstaand formulier in vóór 5 januari 2026.
Ingevulde gegevens worden alleen gebruikt om de winnaar te informeren.
Niet gewonnen en toch deze culinaire experience ervaren? Reserveer eenvoudig via GEM.
WIN | Fine dining experience bij **restaurant GEM
Journal
With Qualis you opt for an optimal sales result.
Selling your houseLiving extra-ordinarily. Discover our exclusive listings.
Buying a houseSales advice without any obligation? Meet your Qualis real estate agent.
Sales adviceTake a look at the largest ‘secret’ listings of the Netherlands.
Make an account
interior & lifestyle!
