Kabaz, creator of exceptional homes

Kabaz, creator of exceptional homes

Kabaz, creator of exceptional homes

Geef Bertram Beerbaum een rol schetspapier en hij tovert een droominterieur uit zijn pen. De chief imagination officer van interieur- architectenbureau Kabaz transformeerde sinds 1996 al talloze huizen tot exceptionele woningen. Met veel bravoure. 

Dodelijk saai, vindt hij het: een interieur waarin alles bij elkaar past. Liever ziet Bertram Beerbaum (46) dat het schuurt: een bakstenen muur met zijdebehang ernaast. Over de top styling op een kleine sidetable. ‘Balans door contrasten’, noemt de designer het.

 

Alle zintuigen prikkelen

De vraag naar de typische Kabazstijl is groot. Opdrachtgevers willen ook die understated luxury of barefoot chic stijl: ingetogen, met natuurlijke kleuren en hier en daar een toefje luxe. Kabaz selecteert haar projecten op creatieve uitdaging en niet zo zeer op budget. “De meest interessante projecten zijn voor ons, daar waar we een totaalbeleving kunnen bieden. We willen alle zintuigen prikkelen. Het liefst bedenken we de architectuur van een huis, welke geur er hangt en welke muziek er klinkt.”

Bij Kabaz is het niet alleen creëren, maar ook regisseren en uitvoeren. Hun werk valt op. Wereldwijd weten steeds meer klanten het bureau te vinden. Voor Beerbaum zijn klanten die niets zonder meer aannemen, zijn grootste inspiratiebron. “Mensen die nog één keer iets anders proberen, waar anderen afhaken.”

 

De Johan Cruijff Arena

Bovendien houdt hij van klanten die voor het onmogelijke durven te kiezen. Dat doen ze bij Kabaz ook: “Als zelfs de Johan Cruijff Arena overkapt kan worden, dan kan haast alles. Je moet je niet laten beperken door bouwkundige zaken”, gelooft Beerbaum. En ze staan voor schijnbaar onmogelijke opgaves. Toen lokale aannemers een torenhoge offerte indienden voor de spoedverbouwing van een Zwitsers chalet, stuurde Kabaz een bouwteam uit Nederland. Inclusief kok, want dat bleek goedkoper dan dat het team elke avond buiten de deur at. Ze huurden een helikopter om de meubels in het chalet te krijgen. Het is een unieke case, maar ook bij kleinere opdrachten gaan ze voor perfectie. “We sturen een bank gerust op het laatste moment terug, als de kleur toch niet goed is. En ja, dat doen we dan op eigen kosten.”

 

Perfectionisme

Of dat perfectionisme altijd nodig is of niet, daar hebben ze intern soms discussies over. Waarom iets op het laatste moment aanpassen als de klant het toch niet heeft gezien? Want Kabaz houdt opdrachtgevers tijdens het project zoveel mogelijk buiten de deur, om ze uiteindelijk met de totaalbeleving van hun sokken te blazen. Beerbaum: “Opdrachtgevers geven ons veel vertrouwen. Ze laten ons praktisch vrij. Ik vind dat we ze dan ook op ons hoogst haalbare niveau moeten bedienen. Daar past geen het-is-wel-goed-zo-mentaliteit bij.” Bovendien weet hij als geen ander hoe slopend een verbouwing kan zijn. In 2019 kocht hij een stuk grond inclusief een klein huis aan de rand van Laren. Hij wilde een simpele verbouwing. “Dat is niet gelukt. Opeens was ik zelf een veeleisende klant. Hadden mijn collega’s en ik alles gepland, kwam ik na twee maanden weer met een ander idee. Het leverde me de titel ‘lastigste klant van het jaar’ op.” Hij vervolgt: “Je kunt je voorstellen dat we de deadline niet haalden. En een verbouwing die vertraging oploopt, brengt veel stress met zich mee. Ook voor onze klanten. Zelfs als wij ze alles uit handen nemen. Het is niet leuk als je voor de tweede keer moet verhuizen omdat de huurtermijn van je tijdelijke woning verloopt. Sinds mijn eigen verbouwing let ik er extra goed op dat we duidelijk communiceren met onze klanten.”

 

Privéjet

De afgelopen 25 jaar heeft Beerbaum huizen, vakantiewoningen en boten onder handen genomen. Staat er nog iets op zijn bucketlist? “Een privéjet, want die dingen zijn me toch vaak lelijk vanbinnen. Maar eerlijk: ik vind alles leuk. Ik houd van mijn werk, al ben ik niet iemand die ergens binnenkomt en direct roept dat er zes procent te weinig rood in de muurkleur zit. Ik ben wel altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Mijn werk is mijn hobby en andersom. Zelfs als ik er geen geld meer mee zou verdienen, blijf ik dit doen.”

 

Maak kans op HALF, Bertram Beerbaum Interior Design – Limited Edition (winactie afgelopen)

In HALF tonen Bertram Beerbaum en Kabaz u hun mooiste interieurprojecten in binnen- en buitenland. 372 pagina’s voor de ultieme designinspiratie – van een zes meter hoge moderne keuken in een karakteristiek Rotterdams pand, een loftwoning in een getransformeerde melkfabriek tot een imposante entree van een kantorencomplex aan de Keizersgracht. Deze speciale editie is door Bertram Beerbaum persoonlijk gesigneerd en genummerd en bevat één van zijn favoriete interieurparfums. Om de totaalbeleving voor de gelimiteerde oplage compleet te maken, ontwierp Bertram Beerbaum een metalen boekenstandaard. Een op zichzelf staand designstuk!  

In samenwerking met KABAZ verloot Qualis 4 van deze premium boeken. Maak nu kans op dit exclusieve boek t.w.v. € 199,- door onderstaand formulier in te vullen. We gebruiken uw gegevens alleen voor het toezenden van de prijs wanneer u tot de winnaars behoort. Deze actie loopt tot 1 mei 2023.

Niet gewonnen? HALF, Bertram Beerbaum Interior Design - Limited Edition bestelt u eenvoudig online.

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine