Investeren in een second home in Spanje

Investeren in een second home in Spanje

Investeren in een second home in Spanje

Of u nu een appartement zoekt voor uzelf of een woning om tijd te spenderen met uw familie: een vakantiewoning kan een plek zijn waar u tot rust komt. Spanje is hiervoor dé ideale plek.

Met kilometers aan stranden, veel zonneschijn, een fantastische cultuur, lage huizenprijzen en relatief dichtbij Nederland is Spanje zeer aantrekkelijk voor Nederlanders die willen investeren in buitenlands vastgoed. In het afgelopen jaar kochten onze landgenoten gezamenlijk zo'n 4.500 woningen in Spanje. De meeste aankopen werden gedaan in de regio Alicante.

Het aanschaffen van een tweede woning doet u niet binnen één dag. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u wilt investeren in een second home in Spanje. We zetten ze op een rij.

 

De kosten van de aankoop

Bij de aankoop van een (tweede) woning in het buitenland moet u rekening houden met diverse kostenposten. Naast de aankoopprijs zijn er additionele uitgaves. In Spanje kunt u rekening houden met gemiddeld zo'n 13 procent van de aankoopprijs. U betaalt bijvoorbeeld voor de overdrachtsbelasting (per regio in hoogte varierend en berekend o.b.v. de verkoopprijs in de eigedomsakte of de referentiewaarde, laat u goed voorlichten), notariskosten, vastgoedregistratie en een eventuele advocaatvergoeding.

 

Fiscale veranderingen

Door het dubbelbelastingverdrag tussen Spanje en Nederland hoeft u enkel belastingen betalen in Spanje. Toch moet u niet vergeten uw woning aan te geven bij de Belastingdienst in Nederland. Hier wordt de waarde van uw Spaanse woning belast in box 3, u krijgt dan wel een vermindering van box 3-belasting. Die vermindering is afhankelijk van de samenstelling van uw vermogen.

De waarde van uw Spaanse woning voor box 3 wordt overigens niet bepaald door een WOZ-waarde, zoals in Nederland. De belastingdienst kijkt naar de ‘waarde van de woning in het economisch verkeer’. De verkoopwaarde dus. Als peildatum geldt de waarde van 1 januari van het jaar van de aangifte. De in Spanje door de gemeentes gehanteerde 'valor catastral' (kadastrale waarde) mag niet als uitgangspunt worden genomen. Die staat vaak te ver af van de werkelijke waarde. U kunt het beste een expert inhuren om de juiste waarde te bepalen.

 

Waardestijging of -daling van uw woning

Natuurlijk hoopt u dat uw woning door de jaren heen in waarde stijgt. Misschien zijn de opbrengsten een extraatje voor later. Investeren in vastgoed wordt vaak pas echt interessant als u dit voor de lange termijn doet, denk hierbij aan 10 jaar of meer. Zo ook in Spanje. Mocht u na één of twee jaar besluiten dat een vakantiewoning in Spanje toch niks voor u is, dan kunt u verlies lijden bij de verkoop.

 

Huuropbrengst en beheer

Indien u besluit uw vakantiehuis te verhuren, heeft u de kans om een deel van de kosten te dekken en mogelijk zelfs winst te maken. 

Het verhuren van uw woning brengt ook bijkomende kosten én zorgen met zich mee. U kunt dan denken aan het onderhoud en de schoonmaak van uw woning. En wat dacht u van het beheer: wie checkt de gasten in of repareert zaken die kapotgaan? Zoek daarom een betrouwbare partij waar u mee kunt samenwerken voordat u uw woning verhuurt.

Of het een goed idee is om een Spaanse vakantiewoning te kopen, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie: wat zijn uw financiële middelen en wat verwacht u van zo’n woning? Het is verstandig om uzelf te laten begeleiden door experts.

 

Dit kan Qualis voor u doen

Heeft u al een woning op het oog? Of kunt u wel wat hulp gebruiken? Qualis helpt u met uw nieuwe avontuur zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Onze makelaars zijn lokale experts die het aan- of verkoopproces als geen ander kennen. Ook spreken ze de taal en zijn ze op de hoogte van het laatste aanbod. Wij zijn actief aan de Costa Blanca en Costa del Sol.

 

Bekijk hier een greep uit ons Spaanse woningaanbod. Mocht uw droomwoning hier niet tussen staan, vertel ons uw wensen en we gaan kosteloos voor u op pad.

Contact

Meer over aankopen in Spanje

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine