Huizenprijzen en hypotheekrente in 2024

Huizenprijzen en hypotheekrente in 2024

Huizenprijzen en hypotheekrente in 2024

De woningmarkt is constant in beweging. Wat is de verwachting voor de huizenprijzen en de hypotheekrente in 2024? Lees de voorspellingen van de grote banken.


Huizenprijzen in 2024

Economen van de Rabobank, ING en ABN Amro voorspellen voor 2024 een stijging van de huizenprijzen. Deze toename is een voortzetting van de trend die in het laatste kwartaal van 2023 al is ingezet. De stijging in 2024 wordt voornamelijk toegeschreven aan verbeterde leencapaciteit door lagere rentes, loonstijgingen en voortdurende krapte op de markt.

 • ABN Amro verwacht een prijsstijging van 2,5% in 2024.
 • ING schat een prijsstijging van 4% in 2024.
 • Rabobank voorspelt een prijsstijging van 4,5% in 2024.

 

“Dat de huizenprijzen weer in de lift zitten, heeft alles te maken met de verbeterde betaalbaarheid. Daardoor trekt de vraag naar koophuizen inmiddels duidelijk aan. Zo neemt het aantal bezichtigingen per woning weer toe. Tegelijkertijd staan er nog altijd relatief weinig huizen te koop. En dat resulteert in een opwaartse druk op de huizenprijzen. Door de teruglopende nieuwbouw zet deze trend de komende jaren waarschijnlijk door. Minder nieuwbouw betekent meer schaarste”. - Rabobank

 

Hypotheekrente in 2024

De hypotheekrente is altijd een belangrijke indicator voor de woningmarkt. Volgens marktanalisten zal de hypotheekrente in 2024 stabiel blijven of licht dalen. Deze voorspelling is gebaseerd op de dalende rentes op de kapitaalmarkt eind 2023, wat een positieve trend inluidt voor potentiële huizenkopers.

 • ABN Amro verwacht:
  Korte rente: stabilisatie en daarna omlaag.
  Lange rente: op den duur ook lager.
   
 • ING verwacht:
  Korte rente: stabilisatie.
  ​Lange rente: zullen komend half jaar dalen. 
 • Rabobank verwacht:
  Hypotheekrente kan na bereiken voorlopige piek dalen.

 

Aantal transacties

In 2022 zijn 193.000 woningen verkocht, afgelopen jaar naar verwachting zo’n 183.000. Voor 2024 verwachten zowel ABN Amro als de Rabobank nog een daling van een paar duizend transacties, terwijl ING juist een stijging verwacht en uitkomt op 195.000 woningtransacties.

 

Conclusie

De woningmarkt in 2024 kenmerkt zich door stijgende huizenprijzen en een gunstigere hypotheekrente. Voor potentiële kopers betekent dit dat, ondanks hogere prijzen, de kosten van lenen mogelijk lager zullen zijn, wat een impuls kan geven aan de koopbereidheid. Voor verkopers wijst dit op een voortzettend gunstig klimaat met een sterk potentieel voor waardevermeerdering van hun bezit.

Let wel dat het hier om verwachtingen gaat. Zowel kopers als verkopers doen er goed aan om de marktontwikkelingen op de voet te volgen en zich te laten adviseren door professionals om zo de juiste woonkeuzes te kunnen maken.
 

Laat u adviseren

Benieuwd naar de mogelijkheden van een aan- of verkoop in uw specifieke situatie? Qualis-makelaars voorzien u graag van deskundig, vrijblijvend advies. Neem hiervoor contact op met Qualis in uw regio.
 

Vrijblijvend advies

Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.

Woning verkopen

Het betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.

Woning kopen

Vrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.

Vrijblijvend advies
Account aanmaken

Bekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.

Account aanmaken
Magazine
Bekijk de laatste interieur-
& lifestyle trends!

Qualis e-Magazine