Wie denkt dat het centrum van Tilburg alleen maar drukte betekent, kent de Nieuwlandstraat nog niet. Hier wandel je tussen historische gevels, langs boetiekjes, koffiezaken en kleine speciaalzaken waar iedereen elkaar lijkt te kennen. De straat is autoluw en ademt rust, zonder zijn levendige karakter te verliezen. Met maar liefst 26 monumenten – waarvan zes rijksmonumenten – voel je op elke vierkante meter de geschiedenis. En juist daar, in die unieke combinatie van stilte en stadsleven, staat dit indrukwekkende herenhuis: een royaal gemeentelijk monument met woon- en praktijkruimte, een diepe tuin, dubbele garage, vijf slaapkamers, meerdere woon- en werkruimtes én een rijke geschiedenis die in elk detail voelbaar is.
Dit karakteristieke huis is een gemeentelijk monument, rond 1880 gebouwd in classicistische stijl, naar ontwerp van architect Joh. Wayers. De witte gevel met een aantal decoratieve ornamenten, zoals palmettes, acanthusconsoles en een mascaron met leeuwenkop, een smeedijzeren schoenschraper en natuurstenen schampstenen verraadt direct dat dit geen gewoon huis is. Dit is erfgoed en tegelijk een warme plek om te leven. Achter de gevel schuilt een geschiedenis die voelbaar blijft, zelfs nu het huis volop in gebruik is als woning en praktijkruimte.
Al sinds 1938 is op nummer 35 een tandartspraktijk gevestigd. Paul Nahon, Joods tandarts, hield hier zelfs tijdens de oorlog praktijk. De volgende bewoners namen het pand in 1984 over en ontdekten bij de restauratie een verborgen juweel: het originele plafond in de wachtkamer met rozet, sierlijsten en een indrukwekkende hoogte. De vloer van parket bleek nog authentiek en ook de marmeren schouw stond er nog. Grote ramen met oud glas vangen het licht en houden met voorzetramen de kou buiten.
Achter de wachtkamer bevinden zich twee behandelkamers – nu met verlaagd plafond – die via een tussenruimte met elkaar verbonden zijn. Een van de kamers heeft uitzicht op de tuin en biedt toegang tot een voormalige donkere kamer, nu in gebruik als voorraadkast. Terug in de hal zijn ook de details onmiskenbaar. Van hoge plafonds en klassieke deuren tot een originele trap met eiken treden en sierlijke balusters. Ook is er een lichtkoepel die daglicht laat binnenstromen. Onder de trap bevinden zich twee bergkasten, waaronder een ruimte voor schoonmaakspullen en een kledingkast. Verder zijn er op de begane grond twee toiletten.
Achterhuis met karakter en tuin vol stilte
De voormalige keuken is in gebruik als sterilisatieruimte. Achter deze ruimte bevindt zich een gezellige overblijfruimte compleet met keukentje. Een deur leidt naar de verrassend diepe kelder. Dit was ooit opslag voor aardappelen en kolen, en heeft nog originele wijnvakken en planken voor proviand. Boven de keuken ligt een aparte bergzolder, bereikbaar via een steil houten trappetje.
Een glazen achterpui met openslaande deuren leidt naar de achtertuin. Deze buitenruimte is een verhaal op zich. Toen de huidige bewoners hier kwamen wonen, werden ze overvallen door het verschil tussen voor en achter: van stad naar stilte. De tuin is onder architectuur aangelegd, in niveaus, met looppaden, gras, bomen en struiken. Vogels, zon, rust. Achterin staat een dubbele garage en er zijn extra parkeerplekken die te bereiken zijn via een elektrische poort – een zeldzaamheid in de binnenstad. Het recht van weg richting de Schoolstraat is notarieel vastgelegd.
De bovenwoning – wonen met klasse
De eerste verdieping is bereikbaar via de prachtige eikenhouten trap. Halverwege vangt een raam met sierglas zacht licht. Boven wacht een stijlvolle etage: visgraatvloer, klassieke deurlijsten, een ruime garderobe, apart toilet en een sfeervolle woonkamer. De twee grote ramen aan de straatzijde laten overvloedig daglicht binnen. De houten kloostervloer is niet alleen fraai, maar dempt ook het geluid richting de benedenverdieping. Aan de achterzijde leiden een paar treden omhoog naar openslaande deuren en een zonnig dakterras met vlondervloer. De open haard wordt hier nog altijd volop gebruikt. Er is ook een praktische vaste kast.
De keuken is licht en functioneel, met een groot raam aan de straatzijde, veel werkblad, een tweede verhoogd blad, elektrische kookplaat, combimagnetron, vaatwasser, koelkast en een diepe bergkast voor proviand.
Royale slaapkamers en een vernieuwde badkamer
Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers: de master met zicht op de straat, schuine wanden, vaste kast en wastafel, en nog twee ruime slaapkamers. Een met dakkapel, de ander met Velux-raam en een vaste kast. Op de overloop is een apart toilet gerealiseerd.
De badkamer is recent volledig vernieuwd. Licht, luxe en praktisch komen hier samen. Er is een royale inloopdouche met regendouche, er zijn nisjes en er is een bijzondere feelgood-douche met UV- en infraroodlicht voor extra energie en vitamine D. Ook heeft de badkamer een dubbele wastafel, een groot raam, een bergmeubel en een afgesloten ruimte voor wasapparatuur en linnengoed.
Verrassend complete zolder
De bovenste verdieping is slim verbouwd tot twee volwaardige kamers onder een doorlopende schuine kap. Velux-ramen zorgen voor daglicht, en er is bergruimte achter knieschotten en zelfs een vluchtroute via het dak naar de buren. Een praktisch en doordacht detail.
Een thuis met een textielverleden
Wat dit huis uniek maakt, is niet alleen de ruimte, de sfeer en het vakmanschap, maar ook de gelaagdheid van de geschiedenis. Volgens overlevering werd het gebouwd door een textielfabrikant, met achter het huis zijn fabriek – waarvan nog een stuk muur resteert. De wevershuisjes aan het Vincentiuspad zouden ooit bij zijn onderneming hebben gehoord.