Zo voorkomt u inbraak ellende

Zo voorkomt u inbraak ellende

Zo voorkomt u inbraak ellende

Over een paar weken pakken we massaal onze tassen en genieten we van een welverdiende vakantie. Niets vervelender dan thuiskomen en zien dat er is ingebroken in uw huis. Vooral in de zomermaanden stijgt het aantal inbraken. Bescherm uw woning daarom met een goed alarmsysteem.

Inbrekers slaan hun slag tijdens de zomervakantie. Ze loeren op huizen die tijdelijk onbewoond zijn. Het aantal inbraken neemt landelijk in die periode met een kwart toe, met een piek in augustus*. Vooral in de Nederlandse kustgemeenten stijgt het aantal inbraken in de maanden juni, juli en augustus, zo blijkt uit onderzoek van ad.nl. Noordwijk voert de lijst aan: een stijging van 42 procent. In totaal registreerde de politie het afgelopen jaar 24.500 woninginbraken. Vóór corona lag dit aantal nog fors hoger. In 2019 waren dit er 40.000.

 

Uit deze alarmsystemen kunt u kiezen

Wie met een gerust hart op vakantie wil, kiest voor een alarmsysteem. Ruwweg zijn er twee opties: een bekabeld en een draadloos systeem.

  • Bij bekabelde systemen verbinden kabels de bewegingssensoren met het bedieningspaneel in uw woning. Het voordeel van deze installatie is de grote reikwijdte. Een nadeel is dat het complexer is om aan te leggen. Soms is er hak- en breekwerk nodig om de kabels netjes weg te werken.
  • Een draadloos systeem is vaak duurder dan een bekabelde variant. Daar tegenover staat dat u euro’s overhoudt na de installatie. Die is eenvoudiger. De sensoren van een draadloos systeem communiceren via radiogolven met het paneel.

 

Welk systeem is de juiste optie?

Wat het beste bij u past, is afhankelijk van uw voorkeuren, uw woning en uw portemonnee. Hoe groot is uw huis bijvoorbeeld, wilt u de installatie op afstand kunnen bedienen en heeft u huisdieren?

Ook is het verstandig om een systeem met back-up te overwegen. Bij draadloze systemen zijn het met name de accessoires die onderling draadloos met elkaar verbonden zijn, het systeem zelf werkt vaak op netstroom. Een installatie met back-up batterijen zorgt ervoor dat het alarm blijft werken als de stroom uitvalt. Wel zo handig. Ook zijn er apparaten die een back-up frequentie hebben. Die zorgt ervoor dat de sensoren bereikbaar blijven wanneer het signaal slecht is.

Particuliere alarmcentrale

U kunt uw huis aanmelden bij een particuliere alarmcentrale. Zo schrikt u inbrekers nog meer af. Wanneer uw alarm afgaat, krijgt de meldkamer een bericht. Als het nodig is, schakelen zij de hulpdiensten in. Kies voor een BORG-gecertificeerde meldkamer. Het voordeel hiervan is dat u dan de melding mag doorgeven aan de politie. Ook krijgt u mogelijk korting op de inboedelpremie. 

 

Uitbreidingsmogelijkheden

Een goed alarmsysteem is de basis voor een veilig huis. Sluit u er nog andere zaken op aan, dan schiet de beveiliging van uw huis naar een hoger niveau. Dit kunt u doen:

Buitensirene installeren

Een loeiende buitensirene zorgt ervoor dat inbrekers direct uw huis verlaten. Bovendien krijgen uzelf, uw buren en voorbijgangers een waarschuwing. Een buitensirene sluit u aan op uw bewegingssensoren en eventuele camera’s.

Alarminstallatie aansluiten op uw domoticasysteem

Stel, u bent op uw vakantieadres en komt erachter dat u het alarm niet hebt aangezet. Geen stress. Als u uw alarminstallatie aansluit op uw domoticasysteem, dan kunt u na een paar tikken op uw mobiel genieten van de vakantie.

Camera’s

Wie bewakingscamera’s koppelt aan de alarminstallatie gaat voor een optimaal beveiligd huis. Op een tablet of mobiel ziet u precies wat er rondom uw huis gebeurt. Het is alleen toegestaan om uw eigen bezittingen te filmen. U mag geen camera’s op de woning van uw buren of op de openbare weg richten.

Paniekknop

U kunt een paniekknop koppelen met uw alarmsysteem. Het alarm gaat af als uzelf of een van uw naasten op de knop drukt. Ook krijgen de contactpersonen een alarmbericht, via sms of WhatsApp.

Privacy

Tot slot, we vullen onze huizen vaker met slimme apparaten: deurbelcamera’s en andere handigheidjes. Bijna ieder apparaat bedienen we met een app. Een app waarvoor u persoonlijke gegevens moet invullen. Kijk kritisch naar welke informatie u invult en of al deze informatie nodig is. Bovendien raden we aan om te onderzoeken in welke landen uw gegevens bewaard worden. Zo voorkomt u dat die snel op straat liggen na een datalek.

*bron: verzekeraar Interpolis.

With Qualis you opt for an optimal sales result.

Selling your house

Living extra-ordinarily. Discover our exclusive listings.

Buying a house

Sales advice without any obligation? Meet your Qualis real estate agent.

Sales advice
Make an account

Take a look at the largest ‘secret’ listings of the Netherlands.

Make an account
Magazine
The latest trends in
interior & lifestyle!

the e-Magazine