Populaire manieren om uw woning duurzaam te verwarmen

Populaire manieren om uw woning duurzaam te verwarmen

Populaire manieren om uw woning duurzaam te verwarmen

De tijd dat we huizen alleen met aardgas verwarmen nadert zijn einde. Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp zelfs de standaard. Hoe zit u er straks warm bij? Dit zijn manieren om uw huis te verwarmen. 

 

Volledig elektrische warmtepomp

Kiest u voor een volledig elektrische warmtepomp, dan gaat u voor de laagste klimaatimpact. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Daarnaast werkt hij op stroom en is energiezuinig.

Warmtepompen die de warmte uit de lucht halen, hebben een buitenunit met een ventilator nodig. Pompen die warmte uit de bodem (via een gat tot 80 meter diep) of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen) halen, maken er geen gebruik van. 

Isolatie
Welke pomp u ook kiest, voor alle apparaten geldt dat uw huis redelijk tot goed geïsoleerd moet zijn. Doorgaans zijn huizen gebouwd in 1992 tot en met 1999 redelijk geïsoleerd, vanaf 2000 beter en vanaf 2009 erg goed.

Voldoet uw huis aan de isolatie? Dan kunt u de warmtepomp eenvoudig combineren met vloer- of wandverwarming of radiatoren. En wilt u een grote stap richting fossielvrij leven zetten, dan is het verstandig de pomp te combineren met zonnepanelen. Die wekken de stroom op die de warmtepomp verbruikt.

Feiten
Kosten: 12.000 euro (excl. subsidie) voor warmtepomp op lucht. Een warmtepomp met bodembron kost zo’n 26.000 euro (excl. subsidie)
Besparing: afhankelijk van isolatie en verbruik
Wachttijd: 6 tot 12 maanden
Subsidie: ja, tussen 1.950 en 5.100 euro (afhankelijk van warmtepomp op lucht of met bodembron)

 

Hybride warmtepomp

Als uw huis matig of niet is geïsoleerd, en u graag minder gas wil verbruiken, dan is een hybride warmtepomp de oplossing. Een hybride waterpomp kan namelijk altijd, al haalt u er het meeste uit wanneer het huis is geïsoleerd. Is dit niet het geval, dan springt de cv-ketel vaker bij.

Deze pomp werkt samen met de cv-ketel, en haalt de warmte uit de buitenlucht. Een buitenunit met ventilator is daarom nodig. Deze plaatst u op een plat dak of naast het huis.

De pomp verwarmt het huis voor een groot deel van de tijd. Is het te koud buiten of moet het huis snel opwarmen, dan neemt de cv-ketel het over. Ook zorgt de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer. Wilt u daar extra op besparen, dan is een zonneboiler een goed idee.

Feiten
Kosten: 6.000 euro bij bestaande cv-ketel (excl. subsidie) en 8.000 euro met nieuwe cv-ketel erbij (excl. subsidie)
Besparing: afhankelijk van isolatie en verbruik
Wachttijd: 6 tot 12 maanden
Subsidie: ja, tussen 1.950 en 3.000 euro

 

Zonneboiler

Wie extra geld wil besparen, kan kiezen voor een zonneboiler. Deze verwarmt water met zonlicht. Het bestaat uit zonnecollectoren op het dak en een vat in huis om warm water op te slaan. In combinatie met een hybride of elektrische warmtepomp kan een boiler uw energierekening aardig omlaag brengen. Dat zit zo:

Een warmtepomp haalt ongeveer 80 procent van de energie uit de omgeving en 20 procent uit elektriciteit. Met een zonneboiler bespaart u nog 60 procent op uw factuur voor het warme water. Want in de zomer zorgt de zonneboiler voor warm water. In de winter doet de warmtepomp dat voornamelijk. Wie de boiler en pomp ook nog eens combineert met zonnepanelen slaat helemaal een slag: u bent dan voor de stroom niet meer afhankelijk van een energieleverancier.

Voor de beste opbrengst van uw zonneboiler laat u ‘m op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten leggen, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Voor 3 personen is een collector van 2,5m², met een opslagvat van 120 liter voldoende.

Feiten
Kosten: 3.000 à 3.800 euro
Besparing: een standaard zonneboiler bespaart maximaal 60 procent van het energieverbruik voor warm water
Wachttijd: 6 tot 12 maanden
Subsidie: ja, voor een zuinige zonneboiler voor 4 personen ongeveer 1.500 euro

 

Airco

Met een airco verwarmt u uw huis op een snelle manier. Het apparaat blaast warme lucht uit, waardoor het huis op temperatuur komt. Het is een energiezuinige manier van verwarmen mits u er één gebruikt met een A+++ label. 

Een airco heeft namelijk veel energie nodig. Bovendien bevatten de apparaten koudemiddel, wat weglekt tijdens het gebruik. Kiest u voor deze manier van verwarmen, dan zijn zonnepanelen geen overbodige luxe. 

Kosten: Tussen 1.100 à 2.800 euro
Besparing: Afhankelijk van isolatie en verbruik 
Wachttijd: geen
Subsidie: nee

 

Overige opties

Dan zijn er nog infrarood (IR) panelen. IR panelen zijn een goede keuze als u ze gebruikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld op uw werkkamer. Een duurzame oplossing is het als u daardoor de verwarming (cv op gas) kunt uitlaten. Of plaats ze boven de bank, als daardoor de verwarming in de woonkamer lager kan. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek. Zit u in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om u heen lager. Vergelijkbaar met de warme lentezon wanneer de buitentemperatuur nog laag is. Loopt u weg van het infrarood paneel, dan is de warmte direct een stuk minder.

 

Uw keuze

Welke manier van verwarmen bij uw huis past, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de mate van isolatie. Ieder huis vraagt weer om een andere aanpak om te isoleren. Op verbeterjehuis.nl – een initiatief van Milieu Centraal en de Rijksoverheid – leest u er alles over.

Naar Verbeterjehuis.nl

With Qualis you opt for an optimal sales result.

Selling your house

Living extra-ordinarily. Discover our exclusive listings.

Buying a house

Sales advice without any obligation? Meet your Qualis real estate agent.

Sales advice
Make an account

Take a look at the largest ‘secret’ listings of the Netherlands.

Make an account
Magazine
The latest trends in
interior & lifestyle!

the e-Magazine