Maak uw woning & tuin zomerklaar

Maak uw woning & tuin zomerklaar

Maak uw woning & tuin zomerklaar

Stroop uw mouwen op: het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Maak een ronde in en om uw woning en pak gebreken aan. Met deze tips geniet u deze zomer zorgeloos van het lekkere weer. 
 

1. Bolraadrooster en dakgoten

Takjes, bladeren en veel regen: in de herfst en winter maken uw dakgoten overuren. Geef ze wat aandacht in het voorjaar. Zo voorkomt u een verstopte afvoer. Gebruik een ladder en handschoenen om uw handen te beschermen tegen scherp vuil. Zodra u het vuil hebt verwijderd, gebruikt u een slang om de dakgoot door te spoelen. Controleer ten slotte of het water vrij door de regenpijp stroomt. Vergeet ook niet het bolraadrooster schoon te maken. En als u toch op een ladder staat, loop dan gelijk het dak en de dakgoten na op eventuele scheuren en lekkages.

 

2. Ramen en kozijnen

Het is geen overbodige luxe om regelmatig de ramen te lappen. Vooral met de voorjaarszon door de ruiten is ieder vuiltje goed te zien. Neem ook gelijk de ventilatieroosters mee, zodat u ook in de zomer frisse lucht in huis hebt. En wat dacht u van de kozijnen? Vooral als ze van hout zijn, verlengt een jaarlijkse schoonmaakbeurt de levensduur van de verflaag. Check gelijk op scheuren, gaten en rot hout.

 

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen hoeft u gelukkig niet vaak zelf te reinigen. In Nederland valt genoeg regen dat het vuil weg spoelt. Toch is het slim om de panelen regelmatig na te lopen. Vogelpoep kan zeer hardnekkig zijn en verdwijnt vaak niet door een regenbui. Huur een schoonmaakbedrijf in om uw panelen te reinigen. U kunt het natuurlijk ook zelf doen. Schakel dan eerst de stroomtoevoer naar de panelen uit. Gebruik een borstel met zachte haren en een niet-schurende spons met een sopje met speciaal reinigingsmiddel om de panelen schoon te maken. Spoel tot slot de panelen af met water en wrijf ze droog met een schone zachte doek.

 

4. Zonwering

Met de warme zomers van afgelopen jaren is zonwering voor de ramen geen overbodige luxe. Inspecteer de doeken op beschadigingen en scheuren. En controleer ook meteen of de zonwering nog stevig genoeg aan de muur is bevestigd.

 

5. Kliko’s

Het minst leuke klusje om te doen, maar wel een belangrijke: afvalbakken schoonmaken. Vooral de gft-bak is een bron van vieze lucht bij warm weer. Gebruik een hogedrukspuit en wat groene zeep om ze af te spuiten. Spoel ze af met water en laat ze goed drogen.
 

6. Metsel- en voegwerk
 

De gevel van uw woning kan aardig onder het Hollandse weer lijden. Met lekkages als gevolg. Inspecteer in de lente de bakstenen en het voegwerk op gaten, scheuren en poreuze stukken. Doe dat eerst met uw blote oog. Steek met een schroevendraaier in het voegwerk om te checken of het nog stevig is. Wanneer er op meerdere plekken stukken afbrokkelen, is het slim om een voegbedrijf langs te laten komen.


7. Zwanenhalzen en kitwerk

Opgehoopt vuil, verdwaalde etensresten en meer: er blijft een hoop achter in de zwanenhalzen van een afvoer. Dit jaar verkleint u de kans op verstoppingen. Zet een emmer onder uw afvoer en open de sifon. Haal het vuil eruit en maak de hals schoon met een oude tandenborstel. Draai de onderdelen weer goed aan voordat u de emmer verwijdert. Tip: loop bij uw rondje door het huis gelijk al het kitwerk na. Vieze en kapotte kitvoegen leiden op termijn tot schade.


8. Snoeischaar en grasmaaier slijpen

Niets vervelender dan met een botte snoeischaar en grasmaaier uw tuin onderhouden. Met scherp materiaal klaart u iedere klus sneller. U slijpt uw materiaal met een diamantvijl, slijpmachine of slijpsteen. Maak eerst het materiaal schoon met warm water, zeep en een doekje. Droog het vervolgens af met een theedoek om roest geen kans te geven. En ga met de vijl aan de slag. Vergeet ook niet de scharnierende onderdelen en de veer een beetje olie te geven.

 

9. Terras

Een terras wordt al snel viezig in de winter. Vooral houten vlonders, stenen en plantenbakken krijgen een zichtbare groene laag. Gebruik liever geen hogedrukspuit voor de tegels. Hiermee beschadigt  u de bovenste laag waardoor groene aanslag nog meer kans maakt zich te hechten.  Daarnaast moet u oppassen met de voegen. Gaat u toch aan de slag met een hogedrukreiniger, dan doet u er goed aan de tegels na afloop opnieuw te coaten. Gebruik liever geen azijn: dat doodt alle levende organismen en tast uw tegels aan. Wat heel goed werkt is Biomos, een biologisch afbreekbaar middel dat goed werkt tegen mos en alg. Verdund met water giet u dit mengsel op de tegels, even met de borstel eroverheen, laten intrekken, afspoelen en weg is de aanslag. 

 

10. Zwembad

Bij warmer weer is het ook tijd om een plons in het zwembad te nemen. Dat doet u het liefst in een schoon bad. Verwijder het winterzeil en schep bladeren en grover vuil met een net uit het water. Maak de waterlijn op de wanden schoon met een spons en speciaal schoonmaakmiddel. Zwengel de robotstofzuiger aan en laat ‘m zijn ding doen. Check de hardheid van het water en breng op de juiste waarde. Breng tot slot de ph- en chloor-waarde op peil.


Laat de zon maar schijnen!

With Qualis you opt for an optimal sales result.

Selling your house

Living extra-ordinarily. Discover our exclusive listings.

Buying a house

Sales advice without any obligation? Meet your Qualis real estate agent.

Sales advice
Make an account

Take a look at the largest ‘secret’ listings of the Netherlands.

Make an account
Magazine
The latest trends in
interior & lifestyle!

the e-Magazine