Swalmerstraat 102, Roermond foto-1
Roermond

Swalmerstraat 102

€ 825.000 k.k.
Verkocht
Swalmerstraat 102, Roermond foto-0
Swalmerstraat 102, Roermond foto-1
Swalmerstraat 102, Roermond foto-2
Swalmerstraat 102, Roermond foto-3
Swalmerstraat 102, Roermond foto-4
Swalmerstraat 102, Roermond foto-5
Swalmerstraat 102, Roermond foto-6
Swalmerstraat 102, Roermond foto-7
Swalmerstraat 102, Roermond foto-8
Swalmerstraat 102, Roermond foto-9
Swalmerstraat 102, Roermond foto-10
Swalmerstraat 102, Roermond foto-11
Swalmerstraat 102, Roermond foto-12
Swalmerstraat 102, Roermond foto-13
Swalmerstraat 102, Roermond foto-14
Swalmerstraat 102, Roermond foto-15
Swalmerstraat 102, Roermond foto-16
Swalmerstraat 102, Roermond foto-17
Swalmerstraat 102, Roermond foto-18
Swalmerstraat 102, Roermond foto-19
Swalmerstraat 102, Roermond foto-20
Swalmerstraat 102, Roermond foto-21
Swalmerstraat 102, Roermond foto-22
Swalmerstraat 102, Roermond foto-23
Swalmerstraat 102, Roermond foto-24
Swalmerstraat 102, Roermond foto-25
Swalmerstraat 102, Roermond foto-26
Swalmerstraat 102, Roermond foto-27
Swalmerstraat 102, Roermond foto-28
Swalmerstraat 102, Roermond foto-29
Swalmerstraat 102, Roermond foto-30
Swalmerstraat 102, Roermond foto-31
Swalmerstraat 102, Roermond foto-32
Swalmerstraat 102, Roermond foto-33
Swalmerstraat 102, Roermond foto-34
Swalmerstraat 102, Roermond foto-35
Verkocht
Swalmerstraat 102, Roermond foto-2
Swalmerstraat 102, Roermond foto-3
+36
Perceeloppervlakte
675 m²
Woonoppervlakte
408 m²
Inhoud
2.936 m³
Swalmerstraat 102 is succesvol verkocht door Van Cromvoirt Makelaars

Geen woning meer mislopen? Maak een account aan en ontvang als eerste updates over nieuwe woningen, ook in stille verkoop.

Account aanmaken

Omschrijving

Aan de Swalmerstraat in Roermond bevindt zich dit historische pand met de classificatie van Rijksmonument. Het dateert volgens geschriften van omstreeks 1740 en behoort de afgelopen twee eeuwen tot de eigendom van een patriciërsfamilie uit Roermond. Het bijzondere herenhuis maakt al lang deel uit van de geschiedenis van Roermond en met name het voormalige karthuizerklooster.

Het pand beschikt over vier grote kamers op de begane grond, twee authentieke gewelvenkelders en telt op de eerste verdieping zes slaapkamers en twee badkamers. De ligging aan de statige Swalmerstraat, in het centrum Roermond, kent alle gemakken van binnenstedelijk wonen. Parkeerproblemen zijn er niet dankzij de eigen inpandige garage, het voormalige koetshuis. Tot het huis behoort tevens een bijgebouw dat via de eigen binnenplaats bereikbaar is. Het bouwjaar is te dateren omstreeks 1740, de perceeloppervlakte meet 675 m2 en de inhoud bedraagt circa 2.936 m3.

BEGANE GROND
Ontvangsthal
Via een rijkelijk bewerkte, dubbele voordeur is toegang tot een vestibule. Deze staat met twee tochtdeuren in verbinding met een representatieve L-vormige ontvangsthal (25,4 m2). De raampartij boven de tochtdeuren is uitgevoerd in glas-in-lood met florale art nouveau-motieven; de vloer van de hal is uitgevoerd in massief marmer.

Eetkamer
Bij binnenkomst in de hal is aan de linkerzijde via dubbele deuren toegang tot een eetkamer (29,0 m2). Deze beschikt over een open haard met marmeren schouw en staat met dubbele deuren in verbinding met de aan de achterzijde gelegen zitkamer.

Zitkamer
De zitkamer (46,2 m2) ademt grandeur in zijn allerbeste traditie. Het plafond heeft een rijkelijk geornamenteerde en beschilderde stuclijst rondom; in het midden bevindt zich een ronde ornamentering die in passende stijl is uitgevoerd. Aan de zijde van de achtertuin, met een magnifiek uitzicht op de historische Caroluskapel, leiden twee deurpartijen naar een overdekt terras. Tussen deze beide tuindeuren in bevindt zich een openhaard in een classicistische, marmeren ombouw. Met dubbele, hoge deuren staat de woonkamer in verbinding met de ontvangsthal.

Kantoor/bibliotheek
Aan de rechterzijde biedt de ontvangsthal toegang tot een kantoorruimte/bibliotheek (26,7 m2) die met twee raampartijen uitzicht heeft op de Swalmerstraat.

Woonkeuken
Naast de zitkamer is via de hal toegang tot de woonkeuken (27,3 m2). Deze heeft een keramische tegelvloer met aan één zijde een inrichting van SieMatic (1980) met onderkasten en een werkblad van keramische tegels. Aan de andere zijde bevindt zich een antieke vitrinekast die nagenoeg de gehele wand beslaat. Een tuindeur biedt toegang tot een tweede overdekt terras met uitzicht op de ommuurde achtertuin.

EERSTE VERDIEPING
Vanuit de ontvangsthal leidt een monumentale trap uit laat 18e eeuw naar een geheel gestoffeerde, L-vormige overloop (33,1 m2). Aan de tuinzijde biedt een deur aan het einde van de overloop toegang tot een zonnige erker (5,2 m2) met uitzicht op de achtertuin.

Zes slaapkamers
Aan de zijde van de Swalmerstraat – aan de voorste overloop – bevinden zich vier gestoffeerde slaapkamers van respectievelijk 31,9 m2, 12,9 m2, 28,1 m2 en 19,3 m2. De beide andere slaapkamers (22,7 m2 en 15,3 m2) liggen aan de achterzijde en hebben uitzicht op de Caroluskapel en de ommuurde achtertuin. De grootste heeft twee ingebouwde muurkasten. Een aantal slaapkamers beschikt overigens over een vaste wastafel.

Twee badkamers
De hoofdbadkamer (15,0 m2) heeft een tweepersoons marmeren wastafel met kruisgreeparmaturen, een bidet en een ligbad met douchescherm. In een nisruimte bevindt zich achter klapdeurtjes de toiletruimte. Er recht tegenover is bergruimte in een diepe muurkast. De tweede badkamer (13,3 m2) ligt aan de op de achterzijde georiënteerde vleugel. Haar inrichting bestaat uit een ligbad, wastafel en toilet. Tegenover de tweede badkamer bevindt zich een kamer/berging (10,9 m2) waar thans een sauna-cabine staat opgesteld. Deze ruimte beschikt tevens over een douche.

ZOLDER
Naast voornoemde kamer/berging bevindt zich op de overloop een deur die toegang biedt tot de vaste trap naar de L-vormige zolderverdieping (191,0 m2). Deze bestrijkt de gehele oppervlakte van dit object en biedt een bijzonder zicht op de goed geconserveerde, eiken spantconstructie. Diverse dakramen zorgen voor de toetreding van daglicht.

Inpandige garage
De tussenhal biedt toegang tot een inpandige, verwarmde garage (38,7 m2) die via een tweevleugelige poort vanaf de Swalmerstraat bereikbaar is. In vroeger tijden was deze ruimte bedoeld voor stalling van de koets. In de garage is de opstelplaats van beide cv-ketels (Nefit, 2015) die voor gescheiden verwarming van het huis zorgen alsmede de meterkast met aansluitingen van gas en licht. Via deze garage is met een poort toegang tot de achtergelegen binnenplaats.

Verbindingshal
Aan de rechterzijde van trap met bergruimte gaat de ontvangsthal over in een tussenhal waar zich de garderobe en het gastentoilet met wastafel bevinden.

Kelder-1
Via een luik in de vloer van de keuken biedt een trap toegang tot de historische kelderruimte (9,8 m2). Deze heeft een tonvormig constructie en een natuurstenen vloerafwerking. Zij vormt de verbinding met een wijnkelder met muurnissen voor de opslag van de wijncollectie.

Kelder-2
In de garage is met een vloerluik toegang tot een tweede, historische kelderruimte (19,3 m2). Ook deze heeft een tonvormige constructie; bij de trapopgang bevindt zich de watermeter.

Binnenplaats met bijgebouw
Aan de bestrate binnenplaats bevinden zich een betegelde toiletruimte en een houtoven. Aan deze binnenplaats ligt tevens een (te restaureren) bijgebouw met een originele paardenstal/bergruimte (20,5 m2) en berging (9,5 m2) op de begane grond. Aan de buitenzijde bevindt zich een tuinberging (4,9 m2) met twee openslaande deuren. Op de verdieping zijn drie bergruimten (van 22,3 m2, 6,1 m2 en 4,0 m2); de voormalige woonruimten van de koetsier.

TUIN
De achtertuin is in 1923 ontworpen door de vermaarde tuinarchitect Dirk F. Tersteeg. Hij kent een indeling met een centraal gelegen grasveld met tegelpad rondom en (deels) verhoogde borders met een variëteit aan beplanting en kiezelgrindpad aan een zijde. Naast de royale grootte heeft de tuin als bijkomend voordeel dat hij gedurende de dag maximaal profiteert van de zonnestand. Aan de rand van het grasveld ligt een strak vormgegeven, L-vormige vijverpartij vóór bakstenen muurtjes. Aan de woningzijde leidt een brede, bakstenen trap van drie treden - met aan weerszijden gemetselde plantenbakken - naar het geheel overdekte achterterras bij de woonkamer. Links ernaast ligt een tweede en eveneens geheel overdekt terras dat toegankelijk is vanuit de keuken. Bijzonder op deze plek zijn zonder twijfel de beide waterputten die met natuurstenen platen zijn afgedekt. Ten tijde van belegering voorzagen zij in het verleden in de drinkwaterbehoefte van een groot deel van de bewoners van de Swalmerstraat.

ALGEMEEN
- Historisch rijksmonument dat de laatste twee eeuwen in eigendom is van een patriciërsfamilie;
- Drie stijlkamers en een separate woonkeuken op de begane grond;
- Zes slaapkamers en twee badkamers op de eerste verdieping;
- Inpandige garage (voormalig koetshuis) met binnenplaats en bijgebouw (ter restauratie);
- Onder architectuur van tuinarchitect Dirk F. Tersteeg in 1923 aangelegde en omsloten achtertuin;
- Geen isolatie, maar dankzij de historische, massieve buitenmuren een ideaal binnenklimaat in zowel de zomer als winter;
- Ligging op loopafstand van alle binnenstedelijke voorzieningen.
Meer lezen
Minder lezen
Lou Heunen
Uw qualis-makelaar
Lou Heunen
Van Cromvoirt Makelaars
Minderbroederssingel 669
6041 KH Roermond
0475-333 533
Contact met de makelaar
Swalmerstraat 102, Roermond foto-1
Swalmerstraat 102 is succesvol verkocht door Van Cromvoirt Makelaars

Geen woning meer mislopen? Maak een account aan en ontvang als eerste updates over nieuwe woningen, ook in stille verkoop.

Account aanmaken