De boerderij ligt als pronkstuk aan de entree van het fraaie boerderijdorp Noord-Sleen, waar wonen in rust en ruimte nog mogelijk is. Ervaar het buiten wonen gevoel, zonder in te hoeven leveren op de gewenste voorzieningen.
Op de bouw is in 1896 niet bespaard. Het fraaie materiaalgebruik en de esthetisch fraai gebogen kozijnen met glas in lood zijn daar een uiting van. De hoge plafonds in het voorhuis en de vele raampartijen geven een ruimtelijke beleving. Karakteristieke elementen zijn gespaard gebleven.
Het gaat hier om een klassieke Drentse herenboerderij met (oorspronkelijk) dubbel voorhuis, inpandige deel en grote vrijstaande schuur op ruim toereikend perceel.
Door de samenvoeging van de twee voorhuizen zijn ruime stijlvolle kamers gecreëerd met een uitstekend afwerkingsniveau en een charmante uitstraling. De houten vloer, het balkenplafond en de hardstenen schouw promoveren de woonkamer tot stijlkamer. De keuken en eetkamer zijn voorzien van natuurstenen vloeren met een warme uitstraling, die ook letterlijk voelbaar is door de vloerverwarming. Ook hier een keurig balkenplafond.
De bovenverdieping is zo’n 20 jaar geleden gerenoveerd en geïsoleerd en beschikt over wederom ruime kamers.
Door de indeling van de begane grond verdient de woning het predicaat levensloopbestendig.
De voormalige deel biedt legio mogelijkheden voor bijvoorbeeld praktijk/ bedrijf aan huis, of zelfs tweede bewoning indien de oude huisnummers hersteld mogen worden.
De naastgelegen schuur van 20 x 14m beschikt bij belangstelling over een 8 tal paardenboxen, zodat er ook invulling ontstaat voor het gebruik van de rijbak (20 x 40m) met verlichting en het aansluitende grasland.
Men zou als invulling van de schuur ook kunnen denken aan een fijne ruimte voor stalling van klassieke auto's, koetsen, of elke invulling van een enthousiaste verzamelaar.
De woning was ooit voorzien van twee huisnummers. De ruimte voor tweede bewoning is ook meer dan voldoende aanwezig. Het zou kunnen lonen om het traject voor aanvraag van een tweede woonbestemming bij de gemeente in gang te zetten.
Indeling:
Begane grond:
Entree in voormalig no. 3 in hal dwars door het voorhuis. Toegang tot de fraaie woonkamer met houten vloer, veel licht, grote kast en houtkachel. Tevens ingang naar de kelder van 12m² en de trapopgang naar de verdieping. De andere kant van de hal voorziet in toegang tot de woonkeuken en de eetkamer, die tevens een open verbinding met elkaar hebben. De eetkamer sluit aan op de entree van huisnummer 1 met aan het eind van de hal een inbouwkast en verder toegang tot de slaapkamer op de begane grond en de badkamer met bad, douche en wastafel. De badkamer is tevens bereikbaar vanuit de hal met achterdeur en toegang tot de eerder vermelde woonkeuken en aan de andere zijde het gastentoilet en de bijkeuken, die op haar beurt weer toegang verleent tot de tweede bijkeuken met toegang tot de nader in te richten deel van ongeveer 146m².
Verdieping:
De trapopgang mondt uit op de riante overloop van waaruit drie royale slaapkamers bereikbaar zijn, alsook de tweede badkamer met douche, toilet en wastafel. Een laatste deur geeft toegang tot de zolderruimte, alwaar ook de stookruimte is opgenomen. Tevens biedt deze ruimte toegang tot de zolder (ongebruikt) boven de deel.
Bijgebouw:
De entree naar de berging is de meest logische weg die toegang geeft tot de rest van de schuur. Vanhier uit betreedt men de gang tussen de 8 paardenboxen met eigen uitloop naar buiten en is ook de overige schuurruimte bereikbaar met aan de achterzijde de baander naar het achtererf. Deze grote schuur van 266m² is voor vele doelen inzetbaar. De paardenboxen zijn indien gewenst makkelijk demonteerbaar.
Rondom de woonboerderij is een boeren siertuin met fruitbomen aangelegd tot aan de rijbak. Voor het overige is er om het bijgebouw voorzien in een verhard erf en is het overgrote deel van het perceel aangewend als weide.
Volgens het bestemmingsplan valt de woonboerderij onder de noemer “beeldbepalend object”, het komt echter niet voor op de lijst karakteristieke objecten, waarvoor extra regels gelden.
Noord-Sleen is een typisch Drents dorpje, dat goed ontsloten is (op en afrit verdiepte N381 op 450m) en waar men voor alle voorzieningen terecht kan in Sleen (ca. 2km). Voor grootstedelijke voorzingen is Emmen op 7km voorhanden.
Wikipedia: Noord-Sleen is een langgerekt esdorp met nog veel Saksische boerderijen. Bezienswaardig zijn verder de molen Albertdina, een grondzeiler uit 1906.
De marke van Noord-Sleen kenmerkt zich door essen. Hier zijn twee hunebedden te vinden. In het bos ligt het hunebed de Papeloze Kerk, verwijzend naar de hagenpreken die hier tijdens de Reformatie op de heide werden gehouden. Ten noorden van Noord-Sleen ligt de uitgestrekte, 1600 ha grote Boswachterij Sleenerzand (Staatsbosbeheer). Het meest noordelijke punt was de zevenmarkensteen ten noorden van De Kiel. De bossen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, aangeplant op een groot heide- en stuifzandgebied. Op enkele kleine heideveldjes na is hier niets meer van over. Aan de zuidkant van het bos staat een monument voor de omgekomen bemanningsleden van een Brits vliegtuig dat daar op 14 mei 1943 in het toen nog jonge bos is neergestort. Aan de zuidoostkant van het bos, vlak bij het dorp Noord-Sleen, ligt recreatieplas de Kibbelkoele.