Villa met koetshuis en parkachtige tuin
‘Wonen in ruimte en vrijheid’
“Dit wordt van ons”. De huidige bewoner weet nog goed dat hij voor villa De Pinksterbloem stond en voor de deur een foto maakte. Zijn vrouw en hij lachten om wat hij zojuist had gezegd. Noem het manifesteren of een vooruitziende blik, maar 25 jaar na dat ene fotomoment in 1965 kocht het echtpaar hun droomhuis: villa De Pinksterbloem. Een prachtige fabrikantenvilla in Jugendstil-stijl aan de Oude Stadsweg in Geertruidenberg.
Villa De Pinksterbloem is in 1901 gebouwd in opdracht van Herman Allard en onder architectuur van de Amsterdamse architect J.A. van Straaten. Interessant detail is dat de meerkleurige verblendsteen van de villa uit de steenfabriek kwam waar Herman Allard directeur was. Naast steenfabrikant, was Allard ook burgemeester van Geertruidenberg. “Hij heeft ook onder andere energiebedrijf PNEM naar hier gehaald. Een echte ondernemer met visie en power”, vertelt de heer des huizes. Toen Allard net na de oorlog overleed, ging zijn kapitaal van lieverlee verloren. De familie verkocht grond tot het allemaal op was. Toen de huidige bewoner in de jaren negentig hoorde dat de villa te koop stond, ging hij ervoor. “Ik kocht het van de laatste generatie van Allard. Niemand durfde het aan, het huis was een bouwval met zelfs bomen op zolder. Omdat ik een bouwbedrijf had met veel goede bouwvakkers, tekenaars, constructeurs en architecten in dienst, ging ik de uitdaging aan.”
Authentieke elementen hersteld
Na ongeveer een half jaar, zeven dagen per week en met ruim twintig mensen klussen, was villa De Pinksterbloem woonklaar. “Het is nauwelijks voor te stellen hoe het huis eruit zag. Bijna alles is vernieuwd en dat hebben we met heel veel zorg en aandacht gedaan. Hierbij zijn authentieke elementen bewaard gebleven en zo nodig in ere hersteld.” Wijzend naar de opvallende schouw met Delfts blauwe tegeltjes in de kamer bij de serre: “Dat is één van de elementen. Al was deze schouw al antiek toen het huis werd gebouwd. Hij dateert namelijk uit de zeventiende eeuw en komt uit het gemeentehuis hier in Geertruidenberg. De schouw bleef over na een verbouwing van het stadhuis. Allard was burgemeester en zorgde goed voor zichzelf.”
Schitterend uitzicht op de tuin
We doen een ronde door het huis, waarbij ons oog in elke ruimte valt op mooie, originele elementen. In de hal zijn dat onder andere de ramen met glas in lood, de marmeren vloer en de originele wasbak. Via de ruimte met de serre, de antieke schouw en het balkenplafond, lopen we door de openslaande deuren de salon in. Het is een ruimte met open haard en een schitterend uitzicht op de tuin. En hét vertrek waar de heer des huizes in de avonduren altijd zit. De aangrenzende eetkamer heeft hetzelfde sublieme uitzicht op de onder architectuur aangelegde tuin. Ook hier een mooie schouw, hoge plafonds en een perfecte akoestiek. De ouderwetse servieskamer – de vroegere werkkeuken – heeft nog de oorspronkelijke servieskast en een doorgeefluik. Het is dichtgemaakt, maar het kan heel gemakkelijk weer open. De keuken, gebouwd in 2008, is een mix van modern en klassiek en van alle gemakken voorzien. Op de vloer liggen de originele tegels en de kasten rondom de schouw zijn vernieuwd in stijl zoals ze vroeger waren. Kenmerkend voor dit, maar ook voor de voorgaande vertrekken, is de fijne hoeveelheid lichtinval. En natuurlijk weer het mooie uitzicht op de tuin. “Dit is een plek waar ik ’s ochtends graag zit om bijvoorbeeld de krant te lezen.” De laatste ruimte die we op de begane grond aandoen, is het kantoor. Saillante details van deze ruimte zijn de oorspronkelijke brandkluis, de schouw met Jugendstil-elementen en de sigaretten- en sigarenkastjes.
Oude tijden herleven
Met de personeelstrap lopen we naar de eerste verdieping. Ondertussen laten we ons vertellen dat de andere houten trap, naast de antieke schouw, enkel en alleen door de heer Allard in gebruik was. Via de waskamer betreden we de ruim opgezette badkamer. Ook hier ligt de oorspronkelijke vloer uit 1901. De badkamer geeft toegang tot een garderobekamer en van daaruit wandelen we de masterbedroom binnen. Kers op de taart is hier het haast koninklijke uitzicht vanaf het balkon op de tuin. Op deze verdieping zijn in totaal vier ruime slaapkamers, waarvan drie exemplaren met open haard. Bovendien is er een tweede badkamer. We gaan nog een verdieping hoger, richting zolder. Mooi aan deze enorme ruimte is de balkenconstructie en de aanwezigheid van twee meidenkamers waarvan een met bedstee. Hier herleven oude tijden! Van de bovenste verdieping dalen we weer helemaal af naar de kelder. Onder andere het vijftien meter lange binnenzwembad en een sauna bevinden zich hier.
Weelderige, parkachtige tuin
Via de schuifdeuren bij het binnenzwembad, krijgen we toegang tot het terras van de ‘zitkuil’. “Met mooi weer zit ik hier veel. Een geweldige plek; beschut en uit de wind.” De tuin is onder architectuur aangelegd door de Bossche tuinarchitect J.M. Maréchal. Het resultaat: een weelderig perceel met een parkachtig uiterlijk. Compleet met een prieel, een vijver met houten loopbrug en mooie terrassen. Lantaarns en verlichting maken het plaatje compleet. Door de vele bomen en beplanting is er veel privacy. “In de zomer is het helemaal dichtgegroeid. Ook groeien her en der pinksterbloemen. Van die kleine knolletjes met lila-achtige bloemen. Vandaar de naam ‘villa De Pinksterbloem’.”
Vrijheid en ruimte
“Wat ik ga missen als ik hier straks niet meer woon? De vrijheid en de ruimte. De vrijheid in doen en laten; niet gehinderd door wie dan ook. Zo hebben we hier nieuwjaarsrecepties gehouden voor tientallen mensen. Met band en compleet aangekleed. We hoefden nooit met iemand rekening te houden. Ik woon hier nog steeds met heel veel plezier, de sfeer van dit huis is perfect. Toen we het kochten, dachten we na over onze toekomst en dat doe ik nu ook; mijn verstand zegt dat het een keer ophoudt. Dan maak ik plaats voor andere mensen, die met net zoveel enthousiasme aan hun toekomst denken als mijn vrouw en ik toen. ‘Dit wordt van ons’.”
Geertruidenberg in een notendop
Villa De Pinksterbloem ligt direct aan de verdedigingswerken ‘De Veste’ en dicht bij het historische centrum van Geertruidenberg: een stad met stadsrechten die dateren uit 1213. Eigenlijk alle voorzieningen bevinden zich op loopafstand. Van supermarkten en winkels (food en non-food) tot restaurants, cafés, maar ook aan gezondheid gerelateerde voorzieningen.