Cookies op deze website

Qualis gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Dit gebeurt anoniem. Je gaat akkoord met onze cookies als je onze website blijft gebruiken. Op onze website kun je ook ons privacybeleid en meer info over cookies vinden.

Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
Berg 35, Nuenen foto-
  57 Photos
  Close
Helmie Kanters
  040-2900620

Available at
Cato Makelaars

Objectcode
08210
Asking price
€ 1.000.000 k.k.
Living surface
300 m²
Plot surface
654 m²
  Share:

Description

This monumental mansion is a peculiarity: it has never been on the market before... For the first time in history, it is now for sale, and is therefore a great opportunity for a buyer who knows how to fully appreciate the historical importance - also of the location.

The exact age of the house is unknown, according to the current owners. The municipal archives indicate that the year of construction was around 1830, but a building archaeologist already estimated it to be at least three hundred years old: "Anyway, this house has still seen Vincent van Gogh walking by. Maybe he painted it... But unfortunately, we didn't find any drawings or anything like that."

It is inhabited by the fourth generation of the same family. The great-great-grandfather of the man of the house had the original, smaller house built as a family home for the steam carpenter's factory behind it, which he founded: "He started with a small workshop and eventually it became a large wood- and carpenter's factory that existed for almost a century and had the original Nuenen telephone number 1. One of the family has always lived here."

This municipal monument is quite roomy. Too spacious even for the current owners who - now that their children are leaving their parents' home - are going to live smaller after twenty years with some pain in their hearts: "It is a characteristic building, so there is no second in the world. The place is fantastic, the authentic center of Nuenen near the Vincentre and the former home of Vincent van Gogh."

The fact that the family was at home in wood, construction and carpentry can be seen everywhere in the house. The custom-made, classic staircase with balustrade is of high quality and beautiful teak. Above the rafters and beams are lovingly kept visible in the stucco ceilings and walls. Here and there, there are even solid wood scrap ceilings that cover the roof insulation.

Because it had been in the family for so long, the current owners have always maintained the property very well: "We think it's such a nice and beautiful house. That's why we've renovated all the rooms one by one. We've always been working on it because we think the house should look great."

The clear layout on the ground floor opens up perspectives for work, salon or home practice, for example, or for the accommodation of a family member in need of attention or care. With relatively simple interventions, the utility room, study 1 and study 2 can be made suitable for this purpose without losing any of the other living space.

Privacy
The monumental building combines the central location with privacy. The classic ornamental fence on the street side prevents the public from walking directly past the facade and windows. Everywhere, the building is fitted with double glazing that also repels noise.

The backyard is even remarkably quiet. The shielding conifers on the left block the view - only the bell tower of the Vincentre can be seen and heard - as well as the mature slate pears and magnolia, while the covered porch terrace by the swimming pool is completely private.


5 FEATURES OF THIS MULTIPURPOSE MONUMENTAL HOUSE WITH PARKING ON SITE

1. Nuenen's most beautiful central location: directly opposite the famous linden tree, on two doors of the Vincent van Gogh center Vincentre and between various municipal and national monuments.

2. Ample space on both the ground floor and the first floor, with seven bedrooms or offices, three bathrooms, an open kitchen with man-sized cellar plus a deep living room with elevation (where there used to be a box bed).

3. A quiet garden on the sunny side over the full width of the house, with plenty of privacy, outdoor room, large sun terrace, lawn, flowerbeds and mature trees.

4. Personal wellness, in the pool area behind the pool, with Finnish sauna, jacuzzi, outdoor kitchen and sitting area, plus annex with extra shower and toilet.

5. For the first time on the housing market: this municipal monument has always been in the possession of the family who built it at the beginning of the nineteenth century.


FACTS

Year of construction: around 1830, perhaps earlier
Plot area: 654 m²
Living area of the house: approximately 300 m²
Surface area of other indoor space (basement): approximately 9 m²
Surface pool house with sauna: approximately 27 m²
Surface of outbuilding with bathroom: approximately 24 m²
Total area: approximately 360 m²
Contents villa excluding outbuilding (in accordance with measurement certificate): approximately 1225 m³


LAYOUT

This monumental townhouse was probably built around 1836. It has always served as a family home for the owners of the steam carpentry factory behind it and has been extended backwards in the meantime. The current owners have always maintained it perfectly and renovated it room by room.

Refined detail: all solid wooden interior doors are authentic and made in the carpentry factory of the family.

GROUND FLOOR
An ornamental fence separates the facade from the pavement, so that no public can walk right past the windows. An opening in the ornamental fence leads to the authentic and robust front door with an antique leaded-glass window above it.

RECEPTION HALL
At the entrance, the plastered ceilings have beautiful moldings. To the left of the door to the large kitchen is a wardrobe made to measure. The door to the right goes to the large living room over the full depth of the house.

PORTAL
On the left side of the hall is an open passageway in the robust wall to the stairwell with loft. The particularly beautiful teak staircase leads at an angle of ninety degrees to the very spacious landing, with a matching balustrade. The high, open space is particularly suitable for a classic or modern chandelier that hangs along the stairs. At the back of the portal is a spacious toilet with floating toilet and sink. The door next to the stairs leads to work-/hobby/bedroom 2, where currently a beauty salon is located.

THE LIVING ROOM
It was designed by the Nuenen interior designer François Hannes, who also designed several Michelin star restaurants. In the upholstered staircase to the open upstairs room (the former box bed), the television with electric elevator is incorporated. The eye-catcher is the robust chimney with the open fireplace and the wood recess.

The upstairs room is located above the food cellar and is equipped with a custom-made closet. In the modern stucco ceiling special spots are integrated. The high windows overlook the square with terrace and the linden tree, while the insulation glass blocks the sound.

OPEN LIVING AND DINING KITCHEN
The very spacious kitchen has double doors to the terrace in the backyard, with a large window next to it that also overlooks the garden. To the right is the door to the authentic food cellar. The floating cabinet with alcove as a workplace remains behind. Originally there was a wall that separated the kitchen from the dining room. The entire kitchen is plastered and painted in a refined pigeon gray hue.

Against the large cooking island with halogen cooker with extraction and integrated lighting, there is room for a six to eight-seater dining table. The continuous worktop with 1.5 sink is made of very dark green natural stone. The dishwasher and refrigerator are built in.

CELLAR
From the living kitchen a door and an original wooden staircase of several steps lead to the authentic, vaulted and man-sized basement. The spacious cellar is in the middle about 1.70 m high. Because of the constant climate and the lack of daylight, this is also very suitable as a wine cellar.

PANTRY
Right next to the kitchen is the spacious utility room. It has a sink, a freezer, connections for washer and dryer, a convection oven, a microwave and a large closet for lots of storage space. The window in the side wall overlooks the back where a car can be parked. The back door leads directly to the backyard.

WORK-/HOBBY OR BEDROOM 1
Through the pantry the corner room is accessible. This is now in use as a game and chilling room for the youth but also very suitable as an extra bedroom or study. The two windows in front and side facade allow plenty of fine daylight. Special: this room has long been home to the authentic and large company safe that is built half in the side wall.

WORK / HOBBY OR BEDROOM 2
It is currently equipped as a beauty and pedicure salon and has a closet wall with a sink. The window in the façade overlooks the square with terrace and linden tree.

POSSIBILITIES FOR INTERNAL APARTMENT
Originally, bedrooms 1 and 2 were one large room; the separation wall is not load-bearing and can be removed, or a door can be made in it. By making a bathroom in the first part of the pantry - where drainage and water supply are - an independent (senior) apartment or a kangaroo house can be created in this corner of the building, suitable for a resident family member who needs care.


LAYOUT FIRST FLOOR

The solid teak staircase leads from the hall to the beautiful mezzanine with safe balustrade. Directly but subtly the antique wooden beams are visible throughout the house.

The large landing has daylight coming in from the dormer.

BEDROOM 3
This spacious master bedroom has two large Velux skylights with blackout overlooking the backyard. There is a custom-made wall unit over the full length of the room and a private door to the large bathroom.

BATHROOM 1
This spacious bathroom is fully equipped, including a closet, a separate shower with double sprinkler and a large sink with mirror. The bath is finely installed under the skylight. The bathroom is also accessible from the landing.

BEDROOMS 4 - 5 - 6
All three bedrooms have a pleasant size and daylight through Velux skylights with blackout. There is plenty of room for a double bed, desk or sitting area and wardrobes. Rooms 5 and 6 are accessible via the increase in the landing of two steps.

DRESSING-/BEDROOM 7
This compact bedroom is very suitable as a baby or guest room - partly because of the sink and the location next to the extra bathroom - but there is also an opportunity for a closet room. Under the roof angle is a beautiful wall of drawers installed to measure. The floor is covered with practical laminate.

BATHROOM 2
For children and guests there is a separate toilet with a shower stall behind it.

STORAGE ROOM (BEDROOM 8)
This space now serves as a storage room and closet room. The boiler is installed against the side wall. There is a skylight in it, but with a larger one, this spacious room is also perfectly suited as an extra bedroom or study.


LAYOUT SECOND FLOOR

In the entire top of the roof, if desired, additional storage space can be created by building a storage attic with, for example, loft ladder.


GARDEN WITH SWIMMING POOL AND ROOFED TERRACE WITH SAUNA

The garden over the full width of the mansion is fully equipped and gives a permanent holiday feeling. The outside is completely fenced with a stone wall and there are several outdoor outlets. In the corner of the conifers is the connection for a groundwater pump for the garden irrigation.


TERRACE

Over the full width of the mansion is a spacious terrace of Chinese slate, of which the garden paths are made as well.


GARDEN

The garden itself is filled with lawn, an adult magnolia, large hydrangeas, rhododendron, Japanese maple and various boxwood and lavender bushes. High yew trees, conifers and slate pears guard the privacy. The conifers can be pruned (or removed) if desired; behind it is the glass stairwell of Vincentre, but that is equipped with milk glass.

OUTDOOR ROOM & WELLNESS
In the covered terrace by the pool, there is room for a lounge area and outdoor kitchen with sink. The canopy is made of beautiful timber framing and equipped with a heating lamp. There is also a connection for a beamer for projecting movies and sports on the large wall. The LED lighting can be programmed in color.

The roof and walls are insulated. By providing the open arches with glass facades, for example, a residential outbuilding is also possible.

On the left are the Finnish sauna cabin - suitable for 2-4 people - and the technical room with storage space and the pump, filter and heating system of the pool.

SWIMMING POOL
The fine pool measures approximately 9.00 x 4.00 m and is 1.50 m deep, with a fixed staircase on one side. Around it is a wooden circulation path. There is an integrated roller deck for insulation and fall protection for children. In the corner of the conifers is still room for a seat; the current owners have a large jacuzzi over there.


ANNEX WITH STORAGE AND BATHROOM

On the right side of the garden, a partly covered path with Chinese slate leads to the outbuilding, which is part of a larger whole. The corridor is suitable for the dry storage of firewood.

At the front of the outbuilding is a bathroom with toilet and shower for use by the pool. A separate central heating boiler has been installed for this purpose. The storage room can be extended with a storage attic, because of the available height.


PARKING

To the left of the house is a parking space on site, closed by a decorative gate. There is a possibility to get an exemption at the municipality to park publicly.

In the center, Nuenen has so-called blue zone parking (with a parking disc) of up to two hours from Monday to Saturday from 8 a.m. to 7 p.m. and on shopping evenings until 9 p.m. As a resident, you are eligible for a free exemption on a maximum of two license plates if you live within the blue zone and have no or a maximum of one parking space next to the house.

By moving the wooden fence, if desired, you can create a second parking space on your own property.


LOCATION AND VIEW

This monumental property is really located in the heart of Nuenen; the original center of this charming village. It is always lively, thanks to the cozy bars, lunchrooms and coffee houses, excellent restaurants and special boutiques.

The triangular, picturesque square in front of the town house has a famous 'inhabitant': the oldest and thickest summer linden tree in the country. Part of the trunk stands in the hall of cultural center Het Klooster. The unique tree is (probably) 400 years old and has a trunk circumference of about 6.5 m. Under this linden tree, on the terrace of De Koffiedrinkers lunch & restaurant, life is enjoyable. The monumental linden tree stands proudly thanks to its slate construction. Just behind it you will see another celebrated neighbor: restaurant De Lindehof with two Michelin stars by Soenil Bahadoer.

In the backyard you can see a piece of apartment building ‘t Oog van Nuenen above the slate pears, while to the left you can just see (and hear!) the charming bell tower of Vincentre.

Details

Objectdetails

• Alarm • Outside sun screen • Swimming pool • Solar panel • Smoke duct • Skyline • Sauna • Glass fiber • natuurlijke ventilatie

Location

Berg 35, 5671 CA Nuenen

• In town center

Transfer
Price
€ 1.000.000 k.k.
Status
Available
Acceptance
in consultation
Build
House type
Villa, Detached house
Build type
Existing
Build year
1830
Maintenance inside
Excellent
Maintenance outside
Excellent
Particulars
Monument, Monumental house
Surface and volume
Living surface
300 m²
Plot surface
654 m²
Other surface
9 m²
Volume
1225 m³
Layout
Rooms
7
Bedrooms
6
Floors
5
Energy
Isolation
Roof insulation, Insulated glazing, Floor insulation
Hot water
Central heating
Heating
Central heating, Fireplace, Partial heated floor
Furnace
Nefit Topline (2017, Combined furnace, Owned)
Exterior areas
Garden
Backyard, Side garden
Backyard
West, 405 m², 2250×1800 cm
Shed
Free standing, stone
Garage
Garage type
Parking spot

Location

Street view
Map view
10 min
20 min
30 min
Travel time
Points of interest

Calculate your travel time

Choose your transportation
Maximum travel time
10 min.
20 min.
30 min.
Travel moment
Daluren
Piekuren
Show results

Points of interest

Indicate which points of interest you want to show on the map.

Choose your points of interest
School
Doctor
Pharmacy
Restaurant
Gym
Transportation
Supermarket
Hospital
Church
Dentist
Cinema
Barber
Show results

Available at
Cato Makelaars

Helmie Kanters
Beemdstraat 5, 5653MA Eindhoven

Phone
040-2900620

Contact me

The form has successfully been sent. We wil contact you as soon as possible.

Something went wrong while sending the contact form. Check if you correctly filled in all required fields and try again.

QUALIS MAGAZINE ONLINE

Qualis Magazine shows you an overview of the most beautiful premium homes in the Netherlands and abroad. This combined with stories about trends and developments in the housing market, interior, art, travel and culinary enjoyment. Qualis Magazine is sent free of charge four times a year from the Qualis real estate agent in your region to a selective group of people with homes in the middle and upper segment.

Read our QUALIS MAGAZINE

+

Many homes in top locations are sold through private sales.The 55 agents of Qualis have a number of these listings in their portfolio. If you are interested in the private sales properties in the high-end segment, register here and Qualis will gladly inform you.

+

U bekijkt de website met een oude Internet browser (). De website van Qualis wordt niet door uw browser ondersteund. We adviseren u een nieuwe internet browser te downloaden voor een optimale en veilige internet ervaring.

You view the website with an old Internet browser (). The Qualis website is not supported by your browser. We advise you to download a new internet browser for an optimal and safe internet experience.