Het herenhuis Nieuwlandstraat 40 is gebouwd in 1894 door de wijnkopersfamilie Verbunt. Op de sluitstenen boven de ramen zijn dan ook druiven te zien.
Het pand is gebouwd in een eclectische stijl. Een rode bakstenen voorgevel omlijst acht hoge vensters. Rechts in de gevel een indrukwekkende rondboogpoort met in de wit geschilderde verdiepingshoge deuren fraai siersmeedwerk. Daarboven een royaal balkon dat gedragen wordt door consoles met leeuwenkoppen en acanthusbladeren.
De vaasvormige ballusters van het balkon lopen tussen hardstenen lijsten onder de ramen van de tweede bouwlaag over de gehele gevel door. Het travee boven de poort wordt bekroond met een topgevel  waarop het bouwjaar ‘1894’ is aangegeven.
Boven de rijk geprofileerde goot, eveneens gedragen door leeuwenkoppen,  een zadeldak gedekt met donkergrijze kruispannen.
In de overbouwde poort treffen we links de dubbele voordeur van het pand aan. Ook deze deur is rijkelijk voorzien van siersmeedwerk. Verderop zien we, nog onder de overbouwing, twee hoge vensters met een achtruits verdeling en in de eenlaagse aanbouw twee T-vensters
Op het achterterrein een hoog ommuurde tuin met daar achterin een monumentale rode, meer dan honderd jaar oude, beuk. In de hoek achter een groene haag een naar de tuin toe geopende garage, gebouwd rond 1975. Tegen de achtergevel is een aanbouw met  zadeldak  en een serre  met platdak gesitueerd. Deze wit geschilderde houten serre is opgebouwd uit pilasters met Korinthische kapitelen. Voor de serre  een betegeld  royaal terras.
Boven deze aanbouwen zien we, op de eerste verdieping, drie  zesruitse schuifvensters en twee dubbel openslaande deuren.
Het huis is oost-west georiënteerd. De locatie van dit herenhuis is bijzonder. Aan de achterzijde de groene, stille sfeer van een vooral in de zomer  lommerrijke stadstuin,  aan de straatzijde een fraaie afwisseling van winkels en woningen in een van de oudste en mooiste straten van Tilburg. Het huis is gelegen tegen het centrum en op loopafstand van het Centraal Station, maar ook is het slechts tien minuten fietsen naar het buitengebied Moerenburg.
 
 
 
B E G A N E   G R O N D
 
HAL
 
Via de brede voordeur komt u in een royale gastvrije hal.  Hier wordt meteen de toon van het rijk gedetailleerde interieur gezet. Een marmeren vloer met wanden van gemarmerd pleisterwerk gevat in geprofileerde stuukwerk lijsten. Daarboven op 420 cm hoogte een rijk geornamenteerd stuukwerk plafond met brede sierlijst. De dubbele hoge deuren naar de gang zijn voorzien van glas-in-koper met cirkelsegment motieven en gestileerde bloemdecoraties in mousseline glas.
In de andere deuren  naar voorkamer en woonkamer zit gezandstraald glas met een facet geslepen rand.
 
VOORKAMER
Deze ruimte heeft een massief eiken parket gelegd in Versaillepatroon , gepleisterde wanden en een weldadig geornamenteerd stuukwerk plafond, nog in de originele beige kleur. In het midden van het plafond zien we  een rozet met tuildragende engeltjes.  Aan de zijkanten een sierlijst met vergulde druiven.
Tegen de linkerwand een schouw in geel en groengeel  marmer met Toscaanse zuiltjes, trigliefen en metopen.
 
WOONKAMER
 De woonkamer is oorspronkelijk een kamer en suite geweest, opgedeeld in een salon en huiskamer. De ruimte is nu één woonkamer geworden maar is ruimtelijk nog in tweeën gedeeld. De vloer is weer bedekt met het eiken Versailleparket. De wanden zijn gepleisterd en de plafonds zijn weer voorzien van zwaar geornamenteerd stuukwerk met rozetten en brede sierranden. Een marmeren schouw siert een van de wanden. Tegen de lange zijde van het achterste deel van deze kamer is over de hele breedte als een soort lambrisering een dichte servieskast aangebracht.  
 
SERRE
 
Via een hoge over de hele breedte te openen glazen wand komt u in de serre. De vloer van deze tuinkamer is belegd met veelkleurige tegels met een geometrisch dessin. De wand naar de tuin is geheel van glas met in het midden dubbele openslaande deuren.
Ook hier is het plafond voorzien van rijk geornamenteerd stuukwerk. In dit plafond zitten twee grote licht koepels die zijn afgewerkt met mousselineglas waarop een vaas met bloementuil is afgebeeld.
 
KEUKEN.
Via hoge dubbele deuren van de tussenkamer naar de gang en via een deur in de serre bereikt u de ruime hoge keuken. Op de vloer liggen hier arduinen tegels, de wanden en de pafonds zijn gepleisterd. In het midden een keukeneiland met een aanrechtblad van rose kwartsiet en een vijfpits gasfornuis  van het merk Boretti. Onder het aanrechtblad, een koelkast, vaatwasser, keukenboiler en kasten met veel bergruimte.
 
 
 
BIJKEUKEN.
Vanuit de keuken is de royale bijkeuken-berging  bereikbaar. Een achterdeur geeft van hieruit direct toegang tot de tuin. De wanden zijn ook hier gestuukt en het plafond gepleisterd. De vloer is een onbewerkte betonvloer.
 
KELDERS
Via de keuken komt u ook in de twee kelders die het huis rijk is. De eerste kelder met een stahoogte van ongeveer 180 cm is tegelijk met het huis gebouwd in 1894. Het linker deel is ingedeeld in twee compartimenten. Tegen de  achterwand zijn wijnvakken aangebracht. Het plafond is uitgevoerd in troggewelven: tussen de stalen liggers liggen gestuukte bakstenen. De vloer is bedekt met gele plavuizen.
Via een ondergrondse gang komt u in de tweede kelder. Deze is meer dan vier honderd jaar oud, heeft een tongewelf en plavuizen op de vloer. Deze kelder is ongeveer 170 cm hoog  Hier bevindt zich de water- en slimme gasmeter.
 
GANG
Via de stenen keldertrap loopt u door de keuken naar de gang. De vloer is hier bedekt met zwarte Noorse lei. Het pleisterwerk van de wanden is gemarmerd en het plafond is gestuukt en voorzien van geprofileerde lijsten. Rechts van de trap een meter kast met bergruimte en twee slimme elektrameters ( dag- en nachtmeter). De elektra installatie is verdeeld over tien groepen.
Onder de trap bevindt zich een betegeld toilet met stuukwerk plafond en een vloer van marmeren tegels en wit sanitair (toilet en fonteintje). De toilet wordt via een uitvalraampje geventileerd.
 
TRAPPENHUIS.
Vier rechte eiken trappen met bordessen leiden naar twee verdiepingen. De trappen hebben een houten leuning met daaronder gietijzeren sierbalusters. Het hele trappenhuis heeft wanden van gemarmerd pleisterwerk. Via een glas in lood legraam met bloempatroon langs de rand  krijgt het trappenhuis  van boven daglicht. Een grijsblauwe wollen loper bedekt de traptreden.
 
 
EERSTE VERDIEPING.
 
OVERLOOP
De overloop is door een zelfsluitende glasdeur en glaswand gecompartimenteerd.  Via deze glasdeur bereiken we via een gang de slaapkamers. De gang heeft een sisal  vloerbedekking op een planken ondervloer. De wanden en de pafonds zijn gepleisterd.
De plafonds van de gangen en slaapkamers zijn alle  350 cm hoog.
 
OUDERSLAAPKAMER
De ouderslaapkamer kijkt via een zesruits venster met vensterbank en een venster met dubbel openslaande deuren uit op de monumentale beuk in de achtertuin.
Op de vloer een katoenen tapijt op een planken ondervloer. De wanden zijn gepleisterd. In één wand ziet u nog een originele ingebouwde klerenkast.
Op de gepleisterde plafonds met geprofileerde stuuklijsten aan de randen zien we Jugendstil sjablonenschilderingen in gedekte tinten.
 
 
GROTE BADKAMER
Via een gang die links via een dubbele openslaande deur naar het dak van de serre leidt
gaat u recht door naar de grote badkamer. Het sanitair bestaat uit een artdeco dubbele witte wastafel, een douchebak in een wit  betegelde doucheruimte en een wit gietijzeren  bad ‘op pootjes’.
De wanden zijn gepleisterd en  gedeeltelijk betegeld en gebroken wit geschilderd. Het plafond is ook gepleisterd en geschilderd. De vloer is bedekt met zwarte linoleum.  Een zesruits schuifvenster zorgt voor veel daglicht en ook ventilatie.
U loopt terug.
 
TWEEDE  SLAAPKAMER.
Deze kamer kijkt met twee  grote schuifvensters uit op de levendige Nieuwlandstraat.
Op de planken vloer een lamellen parket, de wanden zijn gepleisterd en het plafond heeft sjablonenschilderingen. Deze kamer heeft een vaste wastafel.
 
DERDE SLAAPKAMER.
Ook deze kamer kijkt met twee schuifvensters uit op de historische bebouwing van de Nieuwlandstraat. Aan de overkant het in 1900 gebouwde kantoor van Van Vollenhoven en Smulders, een gemeentelijk monument, een ontwerp van de bekende Tilburgse  architect J. van der Valk.
Ook in deze ruimte sjablonenschilderingen op het plafond, gepleisterde wanden en deze keer een katoenen tapijt op de planken vloer. Ook hier een originele ingebouwde klerenkast.
 
VIERDE SLAAPKAMER.
Deze kamer was oorspronkelijk de studeerkamer  van het huis. Vandaar het glas in lood raam boven de dubbele balkondeuren waarop een uiltje, een inktpot en een zandloper is afgebeeld. Het balkon biedt uitzicht op de monumentale gevelwanden van de Nieuwlandstraat. Van hier uit zijn in de loop der tijd  tal van carnavalsoptochten, Heilig Hart stoeten en andere feestelijkheden aanschouwd en dat zal zo blijven.
Ook deze kamer heeft sjablonenschilderingen op het plafond, gepleisterde muren, een ingebouwde klerenkast, een vaste wastafel en een tapijt op de planken vloer. Onder deze kamer bevindt zich de onderdoorgang naar de achter het huis gelegen Wingerdhoek.
 
TWEEDE OVERLOOP
De gang verbreedt zich tot een vierkante overloop met in het plafond het glas in lood
legraam dat we onder het hoofdstuk ‘trappenhuis’ hebben beschreven. De wanden zijn gepleisterd. Op de planken vloer ligt hier sisaltapijt. Een raam in een van de wanden kijkt uit over de trappen naar beneden en naar boven.
 
TWEEDE BADKAMER
Via de overloop komen we in de tweede badkamer die een zelfde afwerking kent als de  andere badkamer op deze verdieping: gepleisterde wanden en plafonds, een wit betegelde douche en zwart linoleum op de planken vloer. Hier geen bad maar wel een toilet en een royale wastafel. Een zesruits schuifvenster geeft zicht op de ‘achterom’ naar de Wingerdhoek.
U loopt terug via de overloop en gang naar het trappenhuis en gaat naar boven.
 
TWEEDE VERDIEPING.
Hier heeft zich in 2010 een metamorfose voltrokken. De oude,  zeer hoge zolderverdieping waarin twee slaakkamers waren ondergebracht is toen verbouwd tot een moderne, geheel zelfstandige loftwoning.
Op het bordes aan het eind van de vierde trap bevindt zich de voordeur van deze woning.
 
WOONRUIMTE.
Via deze voordeur komt u rechtstreeks in een zeer royaal en hoog  woonvertrek. U kijkt omhoog naar wit geschilderde kapspanten. Het goed geïsoleerde dak is gestuukt  en eveneens wit geschilderd. Tegen de noordelijke scheidingswand ziet  u achter de kapspanten drie gemetselde  zware schoorsteenkanalen, ook gestuukt en wit geschilderd. op spectaculaire wijze samen komen in één schoorsteen, Het  dak is naar de achterkant geopend, de kap is  daar verwijderd en achter een zes meter breed en drie meter hoog schuifraam ontvouwt zich een panaromablik  over de oude binnenstad van Tilburg met als
exponenten de Heikese kerk en de kerk van de Heuvel.  Via het schuifraam komen we op een half overdekt dakterras dat afgewerkt is met grijs geschilderde planken en zink. Een van de kapspanten loopt met zink omkleed naar buiten door. In een van de wanden van het terras is op vernuftige manier een buitenberging ingebouwd. Op de vloer van het terras liggen grijze stroken van gerecycled kunststof. Weer binnen gekomen  ziet u over de hele vloer eiken planken van wisselende breedtes.
Het hele appartement wordt via een centrale gasgestookte ketel verwarmd door witte JAGAconvectoren die bedienbaar zijn middels thermostaatkranen.
 
WERKRUIMTE
De woonruimte beslaat ongeveer de helft van het totale appartement. De andere helft is wat hoogte betreft in tweeën gedeeld. Direct onder de kap bevindt zich  een beloopbare zolder. Daaronder ruimtes van 260 cm hoog. Een grijsblauw keukenblok schermt als keukeneiland  de woonkamer af van de werkkamer. Het aanrechtblad is van roestvrij staal. Hier wordt gekookt achter een vijfpits gasfornuis van het merk Falcon. Een vaatwasser en een keukenboiler vergemakkelijken het werk. Maar hier is ook ruimte voor het verrichten van kantoorwerkzaamheden of studie. Grote  dakvensters zorgen voor een zee van daglicht.
De eiken vloer is ook hier aanwezig. 
 
SLAAPRUIMTE
Via de werkruimte bereikt u een afsluitbare slaapruimte waarin opgenomen een douche- en wasruimte. Deze natte ruimte heeft een vloerbedekking van zwarte natuursteen tegels en de wanden van de doucheruimte zijn betegeld met een beige natuurstenen tegel.
De overige wanden en het plafond zijn gepleisterd. Ook van de slaapkamerwanden zijn alle wanden en het plafond gepleisterd. In één wand is over bijna de hele breedte een wit gespoten kastenwand ingebouwd. Op de vloer ook hier eikenhouten planken. Deze slaapkamer krijgt zijn daglicht uit een half rond raam in de topgevel dat hier via strak gestuukte zijwangen diffuus naar binnen komt.
 
Via een vierkante, meters hoge ruimte met in het dak een brede strook daglicht en op de vloer beloopbaar glas met daaronder het glas in lood inlegraam dat het trappenhuis van het benedenhuis moet verlichten gaat u naar de logeerkamer, toilet en technische ruimte.
 
LOGEERKAMER.
Deze ruimte ligt aan de achterzijde van het huis en kijkt via een groot dakvenster op de stad uit. De wanden zijn gepleisterd. Een vaste wastafel is er gesitueerd. Op de vloer liggen ook hier eikenhouten planken.
 
TOILET.
Een wit fonteintje, een witte toiletpot op een zwarte natuurstenen vloer, alles direct onder de wit geschilderde spanten van het dak.
 
TECHNISCHE RUIMTE.
Hier hangen, goed bedienbaar,  de twee hoog rendement Combi  CV ketels  hun verwarmend werk te doen. Nefit is de naam van beide ketels, de leeftijd is 4 en 6 jaar. Een ketel voor de bovenverdieping en eentje voor beneden. Het energie- en water gebruik is te scheiden, boven van beneden. Een gas- elektra- en watertussenmeter registreren het verbruik van de bovenwoning.  In deze ruimte bevindt zich verder nog de wasmachine.
 
ZOLDER
Via een losse  trap en een luik bereikt u vanuit de logeerkamer een grote beloopbare zolder. Ook deze is geheel geïsoleerd en via een groot dakvenster van daglicht voorzien
 
 
Via het trappenhuis en de entree verlaat u dit fascinerende huis nadat de gids u nog  heeft toevertrouwd, dat sinds de algehele renovatie het huis in 2011 alle ramen zijn voorzien van warmtereflecterend en doorbraakvertragend DaVinciglas.


♦ ♦ ♦
Objectcode: 06581
Adres:

Nieuwlandstraat 40
TILBURG

 
Vraagprijs: € 1.075.000,- k.k.
Verkoopstatus: beschikbaar
 
Soort woning: herenhuis
Type woning: geschakelde woning
Bouwjaar/-periode: 1894
 
Afmetingen  
Perceeloppervlakte: 414 m²
Woonoppervlakte: 430 m²
Inhoud woning: 1.974 m³
 
Kenmerken  
Object: atelier • balkon • carport • dakterras • garage • gastenverblijf • hobbyruimte • kantoor-/praktijkruimte • rijksmonument • serre of oranjerie • wijnkelder
Omgeving: in stadscentrum • nabij openbaar vervoer • nabij snelwegen • nabij winkels

Directe link naar het huidige object:

Tell-a-Friend bericht

E-mailadres ontvanger:


Uw e-mailadres:


Begeleidend bericht (optioneel):
Appels Makelaardij
Adres:

Tilburgseweg 88
5051AJ GOIRLE

Contactpersoon: F. Appels
Telefoon: 013-5349115
Website: www.appels.nl

Qualis NVM Makelaar

Meer informatie over deze Qualis NVM Makelaar treft u hier.


Informatie aanvragen

Uw naam:


Uw e-mailadres:


Uw bericht:


– Tilburg, Noord-Brabant – Monumentaal herenhuis vraagprijs: € 1.075.000,- k.k. Nieuwlandstraat 40, TILBURG