Aan één van de mooiste locaties van Tilburg ligt deze markante en monumentale villa genaamd 'Marienhof' op een perceel van 10.790 m². Deze villa is gebouwd in 1916 naar ontwerp van architect J.W. Hanrath (Hilversum). Bijzonder is de landschappelijke tuin die is ontworpen door de befaamde architect L.A. Springer (Haarlem).


Algemeen:
Aan de Bredaseweg op nummer 387 is de historische villa Mariënhof gelegen. Het ensemble, met onder andere een theehuis en een tuinaanleg, bevinden zich op een perceel van bijna 2 ha. Het complex is een rijksmonument, ingeschreven onder nummer 521024 in het monumenten-register.

De villa is in 1916 gebouwd in opdracht van Jos Janssen, textielfabrikant te Tilburg. De bekende architect J.W. Hanrath heeft het ontwerp van de villa gemaakt. Voor het ontwerp van de tuin werd eveneens een vermaard persoon aangetrokken, namelijk L. A. Springer. Charles Janssen, de zoon van de bouwheer, vermaakte de villa per testament aan Staatsbosbeer onder voorwaarde dat het monument duurzaam in stand moest worden gehouden. Aanvankelijk vestigde Staatsbosbeheer, vanaf 1986 eigenaar, haar regiokantoor in Mariënhof; sinds 1997 wordt de villa verhuurd. Staatsbosbeheer is nu op zoek naar een nieuwe eigenaar/bewoner die dit historische complex kan onderhouden. Staatsbosbeheer heeft het gebouw onlangs grondig gerestaureerd. Momenteel wordt ook de tuin opgeknapt.

Deze drielaagse villa, met vele authentieke elementen, kent de volgende indeling:

Begane grond:
Entree, vestibule, hal met houten bordestrap, toilet met voorportaal en wastafel. Kamer linksvoor (voormalige ontvangstkamer) heeft een schouw en openslaande deuren naar het terras. Vanuit dit vertrek bereikbare aangrenzende kamer (voormalige kinderkamer) gelegen aan de achterzijde met schouw en openslaande deuren naar het terras. Kamer rechtsvoor (voormalige huiskamer) met hoekschouw en dubbele deuren naar de serre. Via een gang achter deze kamer zijn de keuken en de bijkeuken te bereiken.

Keuken:
De keuken is voorzien van een grote schouw met kooktoestel en servieskasten. De bijkeuken is voorzien van een granito aanrecht met spoelbak en drie kasten. De keuken is ook rechtstreeks via de hal te bereiken middels een kleine gang. Vanuit deze gang is de kelder bereikbaar.

Eerste verdieping:
Overloop, trapopgang met tussenbordes naar de tweede verdieping, toilet met voorportaal voorzien van wastafel, grote kamer linksvoor met twee wastafels. Aangrenzende kamer aan de achterzijde met wastafel. Kamer middenvoor met hoekschouw en kast, kamer rechtsvoor met toegang naar het balkon. Kamer rechtsachter. Verkeersruimte met stalen trap naar de tweede verdieping. Deze ruimte werd vroeger gebruikt door het personeel.

Tweede verdieping:
Overloop met gang, 4 kamers met dakkapel, verkeersruimte met stalen trap naar de eerste verdieping. Toilet met fontein, bergruimte, c.v.-ruimte.

Souterrain:
Middels een houten steektrap is de kelder te bereiken. Het souterrain is verdeeld in drie grote ruimten waarvan er twee weer onderverdeeld zijn.

Buiten:
Behalve een prachtige villa, ontworpen door de beroemde architect J.W. Hanrath, liet Jos Janssen “in stijl” een bijpassende tuin met park aanleggen. Hiervoor werd de befaamde tuinarchitect L. A. Springer (1855-1940) aangetrokken. Dat was zeker niet toevallig. Hanrath en Springer hebben, met name in de periode 1912-1922, veelvuldig samengewerkt. Voor meer dan vijftig van de door Hanrath ontworpen villa’s en landhuizen heeft Springer het tuinontwerp gemaakt.

De tuin en het park rond villa Mariënhof werden goeddeels in 1917 en 1918 aangelegd. Maar ook in 1921 vonden, blijkens bewaard gebleven bestellijsten van vaste planten, nog grote aanplantingen plaats.


♦ ♦ ♦
Objectcode: 05952
Adres:

Bredaseweg 387
TILBURG

 
Vraagprijs: € 1.850.000,- k.k.
Verkoopstatus: beschikbaar
 
Soort woning: villa
Type woning: vrijstaande woning
Bouwjaar/-periode: 1906-1930
 
Afmetingen  
Perceeloppervlakte: 17.900 m²
Woonoppervlakte: 590 m²
Inhoud woning: 2.200 m³
 
Design  
Architect: J.W. Hanrath (Hilversum)
Tuinarchitect: L.A. Springer (Haarlem)
 
Kenmerken  
Object: rijksmonument
Omgeving: in bosrijke omgeving • rand van de stad

Meer info op internet:


Directe link naar het huidige object:

Tell-a-Friend bericht

E-mailadres ontvanger:


Uw e-mailadres:


Begeleidend bericht (optioneel):
Appels Makelaardij
Adres:

Tilburgseweg 88
5051AJ GOIRLE

Contactpersoon: Appels makelaardij
Telefoon: 013-5349115
Website: www.appels.nl

Qualis NVM Makelaar

Meer informatie over deze Qualis NVM Makelaar treft u hier.


Informatie aanvragen

Uw naam:


Uw e-mailadres:


Uw bericht:


– Tilburg, op een van de mooiste locaties – Markante en monumentale villa 'Marienhof' vraagprijs: € 1.850.000,- k.k. Bredaseweg 387, TILBURG