Japanse perfectie, een villa met theehuis welke verbonden is met een brug en voorzien van schitterende tuinen in Ede.

Na aankoop van het perceel grond in het bosgebied van Ede bivakkeerde ruimtelijk ontwerpster Nanni bijna een jaar lang in een caravan op het terrein om in alle rust nauwkeurig te bepalen hoe haar nieuwe woning precies gesitueerd zou worden. Met stokjes in de grond bepaalde ze minutieus de ideale stand van de woning ten opzichte van zon, wind en het omliggende bos. De ideeën rond de Feng Shui, de rust en de private ligging met veel zonmomenten in de villa waren uitgangspunt.

Na eerst het ruimtelijke ontwerp van de tuinen uitgewerkt te hebben werd het grootste deel van bijna een hectare verdeeld in verschillende landschappen: de mossen en de ruimte rondom, de grote vijvers die tot onder het huis door lijken te lopen en de ruime weide, het donkere bomenbos en de verrassende oprit naar de dubbele ruime garage.

Het ontwerp en de bouw van de enorme ‘Japanse’ woning met theehuis, annex atelier of kantoor zou vanaf 1997 bijna vier jaar in beslag nemen. "Ik wilde het ultieme huis bouwen en kon op deze fantastische locatie echt helemaal uit mijn dak gaan," zegt de ruimtelijk vormgeefster die in Utrecht haar ontwerpbureau heeft. Alles moest tot in de details kloppen. Voor concessies was in het ontwerp van Nanni geen ruimte.

De villa die voorheen op het terrein stond (‘een naargeestig geval’) werd gesloopt en vermalen tot fundament voor het kronkelige toegangspad. In een vuistdik bestek beschreef ze zelf, samen met haar man, nauwkeurig alle bouwkundige details en de te gebruiken materialen – massief mahoniehouten balken die de overhuivende dakconstructie dragen van ruim 2 meter breed; speciale geëmailleerde platen ter bekleding van de buitenwanden. (Steen binnenwanden).

Op ingenieuze wijze werd een van de twee vijverpartijen zo geconstrueerd dat het lijkt alsof het water onder het huis door stroomt. In het hoofdverblijf (1.400 m³) zijn de zware, gelamineerde balken van de bouwconstructie bewust zichtbaar gelaten en worden rechthoekige oppervlaktes doorbroken met diagonaal geplaatste wanden.

Schuifdeuren tot aan het plafond versterken de Japanse sfeer. In de hoofdbadkamer kan dankzij een volledig te openen schuifpui en een heteluchtgordijn zelfs in de winter zowat buiten worden gebaad in een heet massagebad.

Het was het vierde huis dat ze samen met haar partner Ir P. van Milligen ontwierp en waarbij ze zich steeds liet leiden door de beginsels van Feng Shui (‘Aarde, vuur, wind en water’). "Dat is helemaal geen zweverig gedachtengoed over aardstralen en dat soort dingen. Het gaat eigenlijk om hele logische principes die de vormgeving van een huis in balans brengen met hoe je leeft," legt ze uit. Ook bij het ontwerp van de tuin van ruim 8.000 m² liet ze zich door de oude Chinese leer inspireren. Tussen de mosvelden, de boomgaard, de waterpartijen, een aparte werkplaats, een Japans theehuis dat dienst doet als atelier met Balinese lampen en een hondenkennel met een houthuis staan en liggen grote stenen en forse bronzen beelden, waarvan een aantal in Ede achter zal blijven.

Ede was destijds een logische geografische keus gezien haar werk in Utrecht en de baan van haar man in Nijmegen. "Het is hier toch een beetje het verlengde van het Gooi. Rustig, maar vlak bij de grote steden," meent ze. Na de pensionering van haar partner en nu ze zelf ook tegen de 70 loopt was het eveneens een logische keus om het huis weer te verruilen voor een appartement in Amsterdam. "De rust en de ruimte hier zijn heerlijk, maar het is ook wel lekker om een Albert Heijn om de hoek te hebben. We hebben er ook geen moeite mee om dit huis achter te laten. Je komt in een andere fase van je leven en daar past een andere woning bij."

De vele rododendrons, een bloemenzee in het voorjaar, de prachtige grote rode acers versterken het Japanse rustgevende gevoel.

Begane grond
De entree is verrassend uitgevoerd met een ruime merbau- en mahoniehoutbrug. Hier overheen lopend laat je de stress achter en bij het openen van de robuust, eigenzinnig uitgevoerde merbau toegangsdeur wordt je verrast door de lay-out van de plattegrond.

De masterbedroom op de begane grond vangt door de schitterende driehoekige glaspui de eerste zonnestralen. De zeer ruime badkamer met massagebad (verzonken) en de sauna en ruime regendouche met ingebouwd zitje en Italiaans mozaïek geven de ruimte om lekker te ontspannen.

De verrassende woonruimte met een entree met dubbele glasdeuren en aan alle kanten glas en schuifpuien en een driehoekige glaserker geven je het gevoel bijna in de tuin te staan. Voorzien van vloerverwarming door het hele pand (en theehuis) en de Harry Leenders-houtkachels is het hier aangenaam toeven. In de moderne open leefkeuken met kookeiland en corianderblad en handgemaakte kasten voorzien van alle moderne snufjes is het een genoegen te koken met zicht op de vijver en de tuin waarbij het lijkt of je buiten staat door de grote glaserker.

Uiteraard mag een waskeuken niet ontbreken en ook de toiletten en badkamers op beide verdiepingen zijn uitgevoerd door dezelfde timmerman, een waar kunstenaar die de stijl van de keuken tot in de kleinste details in het huis heeft uitgevoerd.

Verdieping
Boven zijn drie slaapkamers met een zeer ruime badkamer. Er zijn veel mogelijkheden om meerdere kamers te maken en ook een groot inpandig balkon aan de zonzijde te creëren. Ook zijn in de stijl van het huis, gedekt met Franse keramische pannen, meerdere erkers te realiseren. De ontwerpster kan u daarbij behulpzaam zijn.

Theehuis
In dezelfde stijl van de villa is het theehuis opgetrokken met een ruime werkkamer en ruime zolder met slaapvide en voorziening voor eigen toilet en open haard en vloerverwarming. Voorzien van toilet en eigen cv-voorziening is het daar aangenaam vertoeven door de grote schuifpuien en de dubbele deuren met uitzicht op de tuin.


♦ ♦ ♦
Objectcode: 05120
Adres:

Schaffelaarsweg 8
EDE

 
Vraagprijs: € 1.195.000,- k.k.
Verkoopstatus: verkocht onder voorbehoud
 
Soort woning: villa
Type woning: vrijstaande woning
Bouwjaar/-periode: 2001
 
Afmetingen  
Perceeloppervlakte: 8.923 m²
Woonoppervlakte: 310 m²
Oppervlakte bijgebouwen: 49 m²
Inhoud woning: 1.200 m³
 
Kenmerken  
Object: alarminstallatie • garage voor meerdere auto's • gastenverblijf • jacuzzi • kantoor-/praktijkruimte • open haard • sauna • vijver
Omgeving: aan rustige weg • beschutte ligging • buiten bebouwde kom • nabij bossen • vrij uitzicht

Meer info op internet:


Directe link naar het huidige object:

Tell-a-Friend bericht

E-mailadres ontvanger:


Uw e-mailadres:


Begeleidend bericht (optioneel):
Spitman Makelaars
Adres:

Weverstraat 1
6862DJ OOSTERBEEK

Contactpersoon: B.A. Spitman
Telefoon: 026-4452500
Telefax: 026-4420906
Website: www.spitmanmakelaars.nl

Qualis NVM Makelaar

Meer informatie over deze Qualis NVM Makelaar treft u hier.


Informatie aanvragen

Uw naam:


Uw e-mailadres:


Uw bericht:


– Ede, Gelderland – Japanse villa met theehuis vraagprijs: € 1.195.000,- k.k. Schaffelaarsweg 8, EDE